Zotavování ubytovacích a stravovacích služeb po pandemii COVID-19 ve vybraných zemích EU

Název práce: Zotavování ubytovacích a stravovacích služeb po pandemii COVID-19 ve vybraných zemích EU
Autor(ka) práce: Nováková, Veronika
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Žufan, Jan
Oponenti práce: Jarolímková, Liběna
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá zotavováním ubytovacích a stravovacích služeb po pandemii COVID-19 ve vybraných zemích EU z hlediska podílu ubytovacích a stravovacích služeb na celkové zaměstnanosti. Dalším účelem práce je rešerše teoretických poznatků souvisejících se zadanou problematikou, srovnání statistických dat, jejich analýza a syntéza. V teoretické části práce jsou objasněny základní pojmy související se zaměstnaností v cestovním ruchu, ale i samotnou pandemií koronaviru. Vysvětleny jsou následující pojmy: řízení lidských zdrojů v ubytovacích a stravovacích zařízeních, krizový personální management, pracovní podmínky, bezpečnost práce a ochrana zdraví na pracovišti, specifika podnikání v cestovním ruchu, povaha zaměstnanosti v ubytovacích a stravovacích službách. Praktickou část představuje analýza statistických dat České republiky, Rakouska, Bavorska a Lombardie s ohledem na zaměstnanost celkovou i v sektoru NACE I, na počty nemocných a úmrtí s koronavirem. Analýza dat byla provedena pomocí tabulek, grafů a výpočtu korelačního koeficientu. Ze zpracovaných grafů je viditelná sezónní povaha zaměstnanosti v ubytovacích a stravovacích službách a to jak před pandemií, tak během ní. Bylo prokázáno, že zaměstnanost v odvětví souvisí s podílem cestovního ruchu na HDP státu a s inflací (souvislost s inflací nebyla prokázána pouze pro Rakousko). Počet zaměstnaných v sektoru NACE I zároveň souvisí s počtem hostů v HUZ počtem pracovních míst. Závěrem jsou jmenována opatření spojená s šířením nemoci COVID-19, která mají přímý vliv na zaměstnavatele i zaměstnance v ubytovacích a stravovacích službách. Z analýzy dat je patrné počínající zotavování ubytovacích a stravovacích služeb.
Klíčová slova: stravovací služby; sezónnost; covid-19; cestovní ruch; ubytovací služby; zaměstnanost; Evropská unie; pandemie; služby; statistická data; pracovní podmínky; řízení lidských zdrojů; krizový management; koronavirus; bezpečnost a ochrana zdraví při práci
Název práce: Accommodation and food service activities recovery after the COVID-19 pandemic in selected EU countries
Autor(ka) práce: Nováková, Veronika
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Žufan, Jan
Oponenti práce: Jarolímková, Liběna
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The diploma thesis deals with the recovery of accommodation and food service activities (hospitality) sector after the covid pandemic in selected EU countries. The aim of the thesis is also to conduct a theoretical research, data analysis and synthesis. The theoretical part of the thesis clarifies basic concepts related to employment in tourism, but also the pandemic itself. The following terms are explained: human resource management in hospitality, crisis personnel management, working conditions, safety of work, the specifics of conducting a business in tourism, the nature of employment in hospitality sector. The practical part is an analysis of statistical data from Czech republic, Austri, Bavaria and Lombardy with regard to total employment in the NACE I sector, the number of patients and deaths with coronavirus. Data analysis was performed using tables, graphs and correlation coefficient calculation. The graphs show the seasonal nature of employment in hospitality, both before and during the pandemic. Employment in the sector has been shown to be related to the share of tourism in the country's GDP and to inflation (the link with inflation has not been proven only for Austria). The number of employees in the NACE I sector is also related to number of guests in accommodation facilities and job vacancies in the sector. Finally, the measures related to avoiding the spread of COVID-19, which have a direct impact on employers and employees in hospitality, are named. The data analysis shown the beggining of the slow recovery process of hospitality sector.
Klíčová slova: services; statistical data; labour conditions; human resource management; hospitality seasonality; tourism; accommodation; food service activities; employment; pandemic; crisis management; coronavirus; covid-19; European union; workplace safety

Informace o studiu

Studijní program / obor: Cestovní ruch
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra cestovního ruchu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 9. 2021
Datum podání práce: 29. 4. 2022
Datum obhajoby: 2. 6. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/77770/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: