Push and pull faktory a jejich vliv na volbu destinace českých studentů v programu Erasmus+

Název práce: Push and pull faktory a jejich vliv na volbu destinace českých studentů v programu Erasmus+
Autor(ka) práce: Přecechtěl, Filip
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Antal, Jarolím
Oponenti práce: Grebe, Eva
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá tématem mezinárodní studentské mobility s konkrétním zaměřením na české studenty v programu Erasmus+ mezi lety 2015 až 2019. Cílem práce je analyzovat rozhodování českých studentů v programu Erasmus+. Hlavní výzkumnou otázkou bylo zjistit jaké push-pull faktory měly vliv na počet českých studentů v jednotlivých programových zemích a vedlejší výzkumnou otázkou, zda-li se tento vliv lišil mezi rokem 2015 a 2019. Práce využila k zodpovězení výzkumných otázek deskripci a dále vícenásobnou regresní analýzu s počtem českých studentů jako vysvětlovanou proměnnou a jednotlivými zvolenými push-pull faktory jako vysvětlujícími proměnnými. Práce došla k závěrům, že výše stipendia v dané zemi, umístění univerzit ve světovém žebříčku, existující společná hranice ČR s danou zemí a procento mezinárodních studentů v dané zemi ovlivňují počet českých studentů proudících do této země, přičemž pouze vyšší procento mezinárodních studentů v zemi snižuje počet českých studentů. Největší změny vlivu těchto proměnných mezi rokem 2015 a 2019 pak nastaly u existující hranice s ČR (kde se vliv snížil) a u výše stipendia pro danou zemi (kde se také vliv snížil).
Klíčová slova: push-pull faktory; Erasmus; studentská mobilita; čeští studenti; destinace
Název práce: Push and pull factors and their impact on the destination's choice of Czech students in the program Erasmus+
Autor(ka) práce: Přecechtěl, Filip
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Antal, Jarolím
Oponenti práce: Grebe, Eva
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The bachelor thesis topic is international student mobility, particularly with the aim on Czech students in the program Erasmus+ between the years 2015 and 2019. The goal of the thesis is to analyse the decision making of Czech students in the program Erasmus+. The main research question is to find out which push-pull factor impacted the number of Czech students in programme countries, and the alongside research question is to find out whether this impact was different between the years 2015 and 2019. The findings of the study are the following. The height of scholarships obtained by a student in the country, the percentage number of international students in the country, the existing border of the country with Czechia and the ranking of universities in the world ranking of universities had a significant positive impact with just the exception of percentage number of international students which had a negative effect on the number of Czech students. The most significant change in the impact between 2015 and 2019 showed the existing border with Czechia and the height of scholarships obtained by students in the country. Both variables lowered in their impact.
Klíčová slova: czech student; Erasmus; destination; push-pull factor; student mobility

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 31. 8. 2021
Datum podání práce: 29. 4. 2022
Datum obhajoby: 30. 5. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/77577/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: