Závislost zdravotnických systémů evropských zemí na imigraci zahraničních lékařů

Název práce: Závislost zdravotnických systémů evropských zemí na imigraci zahraničních lékařů
Autor(ka) práce: Balková, Tereza
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Procházková Ilinitchi, Cristina
Oponenti práce: Grebe, Eva
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Práce se zabývá problematikami mezinárodní migrace lékařů a nedostatku lékařské pracovní síly v evropských zemích. Cílem práce je zjistit, jakou roli hrála imigrace zahraničních lékařů v zajištění nabídky lékařské pracovní síly v evropských zemích v období let 2010-2018. Teoretická část se věnuje migraci lékařů v kontextu vysoce kvalifikované pracovní síly, motivačním faktorům migrace a trendům v migraci lékařů se zaměřením na evropský region. Praktická část se zabývá problematikou hustoty lékařských sítí a zjišťuje, jak mohou být v budoucnu ovlivněny stárnoucí lékařskou pracovní sílou. Dále je hodnocena schopnost zemí sytit svoji lékařskou síť prostřednictvím produkce nových lékařů a imigrace. Závěrem je analyzována míra závislosti evropských zemí v letech 2010-2018 na lékařích vzdělaných v zahraničí.
Klíčová slova: mezinárodní migrace lékařů; nedostatek lékařů; vysoce kvalifikovaná pracovní síla; evropské země
Název práce: The dependence of European healthcare systems on the immigration of foreign-trained medical doctors
Autor(ka) práce: Balková, Tereza
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Procházková Ilinitchi, Cristina
Oponenti práce: Grebe, Eva
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor thesis addresses the issues of international migration of medical doctors and the shortage of medical doctors in European countries. The thesis aims to determine the role of international immigration of medical doctors in the supply of medical doctors in European countries in the period from 2010 to 2018. The theoretical part focuses on the migration of medical doctors in the context of a highly skilled workforce, motivating factors for migration, and migration trends of medical doctors with a focus on the European region. The practical part deals with the density of medical doctors' networks and identifies how they may be affected by the aging of medical doctors in the future. Also, the ability of countries to saturate their medical doctors' networks through the production of new doctors and immigration is assessed. Finally, the degree of dependence of European countries on foreign-trained doctors between 2010 and 2018 is analyzed.
Klíčová slova: international migration of medical doctors; shortage of medical doctors; highly skilled workforce; European countries

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 6. 2021
Datum podání práce: 29. 4. 2022
Datum obhajoby: 2. 6. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/77058/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: