Dopad vládnych opatrení proti šíreniu COVID-19 na cestovný ruch v Českej republike a na Slovensku

Název práce: Dopad vládnych opatrení proti šíreniu COVID-19 na cestovný ruch v Českej republike a na Slovensku
Autor(ka) práce: Stupková, Jana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vaško, Martin
Oponenti práce: Vaníček, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa zaoberá dopadom vládnych opatrení v súvislosti s pandémiou COVID-19 na cestovný ruch v Českej republike a na Slovensku. Hlavným cieľom práce je nájsť rozdiely v dopade vládnych opatrení na cestovný ruch v spomínaných dvoch krajinách. Prvá časť práce oboznamuje s vírusom COVID-19 a s opatreniami, ktoré boli v Českej republike a na Slovensku zavedené s cieľom zabrániť šíreniu vírusu, ale taktiež s tými, ktoré boli určené na pomoc podnikateľom v cestovnom ruchu. Druhá časť sa zaoberá vývojom cestovného ruchu v posledných dvoch rokoch na celom svete. V poslednej tretej časti sa práca sústreďuje na vplyv vládnych opatrení na cestovný ruch v Českej republike a na Slovensku, pričom analyzuje vývoj niekoľkých ukazovateľov a porovnáva tieto údaje z Českej republiky s údajmi zo Slovenska. Záver tretej časti je venovaný výsledkom dotazníkového šetrenia, ktorý skúma vplyv opatrení na stravovacie zariadenia v Českej republike a na Slovensku.
Klíčová slova: COVID-19; cestovný ruch; Česká republika; Slovensko
Název práce: Dopad vládnych opatrení proti šíreniu COVID-19 na cestovný ruch v Českej republike a na Slovensku
Autor(ka) práce: Stupková, Jana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vaško, Martin
Oponenti práce: Vaníček, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá dopadem vládních opatření v souvislosti s pandemií COVID-19 na cestovní ruch v České republice a na Slovensku. Hlavním cílem práce je zjistit rozdíly v dopadu vládních opatření na cestovní ruch v obou zemích. První část práce seznamuje s virem COVID-19 a s opatřeními, která byla v České republice a na Slovensku zavedena k prevenci šíření viru, ale také s opatřeními, která byla navržena na pomoc podnikatelům v cestovním ruchu. Druhá část se zabývá vývojem cestovního ruchu ve světě v posledních dvou letech. Ve třetí a závěrečné části se práce zaměřuje na dopad vládních opatření na cestovní ruch v České republice a na Slovensku, analyzuje vývoj několika ukazatelů a porovnává tyto údaje z České republiky s údaji ze Slovenska. Třetí část je věnována výsledkům dotazníkového šetření, které zkoumá dopad opatření na stravovací zařízení v České republice a na Slovensku.
Klíčová slova: cestovní ruch; Česká republika; Slovensko; COVID-19
Název práce: Impact of government measures against the spread of COVID-19 on tourism in the Czech Republic and Slovakia
Autor(ka) práce: Stupková, Jana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Vaško, Martin
Oponenti práce: Vaníček, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis deals with the impact of government measures in connection with the COVID-19 pandemic on tourism in the Czech Republic and Slovakia. The main objective of the thesis is to find differences in the impact of government measures on tourism in the two countries. The first part of the thesis introduces the COVID-19 virus and the measures that have been introduced in the Czech Republic and Slovakia to prevent the spread of the virus, but also those that have been designed to help entrepreneurs in the tourism industry. The second part deals with developments in the tourism industry worldwide over the last two years. In the third and final part, the thesis focuses on the impact of government measures on tourism in the Czech Republic and Slovakia, analysing the development of several indicators and comparing these data from the Czech Republic with those from Slovakia. Finally, the third part is devoted to the results of a questionnaire survey that examines the impact of the measures on businesses in food and beverage sector in the Czech Republic and Slovakia.
Klíčová slova: COVID-19; tourism; Czech Republic; Slovakia

Informace o studiu

Studijní program / obor: Cestovní ruch
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra cestovního ruchu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 28. 5. 2021
Datum podání práce: 29. 4. 2022
Datum obhajoby: 7. 6. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/77034/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: