Regionální rozdíly v náboženském vyznání na základě dat ze sčítání na Slovensku

Název práce: Regionálne rozdiely v náboženskom vyznaní na základe dát zo sčítania na Slovensku
Autor(ka) práce: Obert, Dávid
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Majerová, Markéta
Oponenti práce: Nývlt, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Náboženstvo aj v 21. storočí stále zastáva v spoločnosti významnú rolu a vplýva na nespočet socioekonomických a demografických aspektov života. Je preto dôležité tieto vplyvy merať a snažiť sa im porozumieť spolu so zmenami spoločnosti, ktoré popri zmenách náboženstva prebiehajú. V teoretickej časti práce sme sa zaoberali rolou náboženstva v dnešnej spoločnosti a tým či sa bez neho dokážeme vôbec zaobísť a tiež sme sa pozreli na možnú budúcnosť náboženstva a cirkvi. V časti dáta sme sa zaoberali metódami merania religiozity a ich problematikou, súvisiacou či už to s nepresnosťou a skreslením merania alebo s ovplyvňovaním merania a meraním religiozity u detí. V praktickej časti sme analyzovali rozmiestnenie štyroch najväčších náboženských kategórii na Slovensku podľa okresov a dát zo sčítania 2021 a analyzovali zmeny počtoch veriacich s uplynulými dvomi sčítaniami. Ďalej sme sa venovali skúmaniu závislosti vierovyznania so vzdelaním a urbanizáciou. A nakoniec sme skúmali vplyv náboženstva na demografické ukazovatele, ako je sobášnosť, rozvodovosť, pôrodnosť a umelá potratovosť na Slovensku. Na základe získaných poznatkov z tejto práce môžeme usúdiť, že aj v dobe sekularizácie má náboženstvo stále veľký vplyv na spoločnosť, no mení sa jeho forma a z autoritatívnej a mravoučnej pozície sa stáva skôr vecou súkromnou a intímnou.
Klíčová slova: náboženstvo; religiozita; sčítanie obyvateľstva
Název práce: Regionální rozdíly v náboženském vyznání na základě dat ze sčítání na Slovensku
Autor(ka) práce: Obert, Dávid
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Majerová, Markéta
Oponenti práce: Nývlt, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Náboženství i v 21. století stále zastává ve společnosti významnou roli a ovlivňuje nespočet socioekonomických a demografických aspektů života. Je tak důležité tyto vlivy měřit a snažit se jim porozumět spolu se změnami společnosti, které vedle změn náboženství probíhají. V teoretické části práce jsme se zabývali rolí náboženství v dnešní společnosti a tím, zda se bez něj dokážeme vůbec obejít a také jsme se podívali na možnou budoucnost náboženství a církve. V části data jsme se zabývali metodami měření religiozity a jejich problematikou, související ať už to s nepřesností a zkreslením měření nebo s ovlivňováním měření a měřením religiozity u dětí. V praktické části jsme analyzovali rozmístění čtyř největších náboženských kategorií na Slovensku podle okresů a dat ze sčítání 2021 a analyzovali změny počtu věřících s uplynulými dvěma sčítáními. Dále jsme se věnovali zkoumání závislosti vyznání se vzděláním a urbanizací. A nakonec jsme zkoumali vliv náboženství na demografické ukazatele, jako je sňatečnost, rozvodovost, porodnost a umelá potratovost na Slovensku. Na základě získaných poznatků z této práce můžeme usoudit, že i v době sekularizace má náboženství stále velký vliv na společnost na Slovensku, ale mění se jeho forma z autoritativní mravoučné pozice se stává spíše věcí soukromou a intimní.
Klíčová slova: náboženství; religiozita; sčítání obyvatelstva
Název práce: Regional differences in religion based on census data in Slovakia
Autor(ka) práce: Obert, Dávid
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Majerová, Markéta
Oponenti práce: Nývlt, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Religion still plays an important role in society in the 21st century and affects countless socio-economic and demographic aspects of life. It is therefore important to measure these influences and try to understand them, along with the changes in society that are taking place alongside the changes in religion. In the theoretical part of the work, we discussed the role of religion in today’s society and whether we can do without it at all, and we also looked at the possible future of religion and the church. In the part of the data, we dealt with the methods of measuring religiosity and their problems, whether it is with the inaccuracy and distortion of measurement, or with influencing the measurement and measurement of religiosity in childhood. In the practical part, we analyzed the distribution of the four largest religious categories in Slovakia by districts and data from the 2021 census and analyzed changes in the number of believers in the past two censuses. We also examined the dependence of religion on education and urbanization. Finally, we examined the influence of religion on demographic indicators such as marriage, divorce, birth rate, and induced abortion in Slovakia. Based on the knowledge gained from this work, we can conclude that even in the time of secularization, religion still has a significant influence on society, but its form is changing from an authoritative and moral position it becomes more of a private and intimate thing.
Klíčová slova: religion; religiosity; census

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Sociálně ekonomická demografie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra demografie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 1. 2022
Datum podání práce: 7. 5. 2022
Datum obhajoby: 13. 6. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/79396/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: