Dopady zmien ceny ropy na svetovú ekonomiku

Název práce: Dopady zmien ceny ropy na svetovú ekonomiku
Autor(ka) práce: Šifra, Jaroslav
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pavelka, Tomáš
Oponenti práce: Macáková, Libuše
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Priemysel je v značnej miere závislý na rope a ropných produktoch. Ropa nám slúži v doprave, produkovaní energie, výrobe plastov a produkcii mnohých ďalších výrobkov. Cieľom tejto práce je zistiť, či sa nachádza závislosť medzi cenou ropy a ekonomikami Nórska a Venezuely. V teoretickej časti je popísaný vznik a rozdelenie ropy, historické míľniky ťažby, svetový trh s ropou, jeho vývin a vývin ceny ropy. V praktickej časti je sledovaný vzťah ceny ropy a ekonomík Nórska a Venezuely. Sledovaná závislosť je skúmaná pomocou korelačnej a grafickej analýzy. Sledované sú niektoré makroekonomické ukazovatele ako HDP per capita, nezamestnanosť, inflácia a menový kurz. V závere sa nachádza zhrnutie a ohodnotenie práce.
Klíčová slova: import ropy; ropa; cena ropy ; export ropy; OPEC
Název práce: Dopady zmien ceny ropy na svetovú ekonomiku
Autor(ka) práce: Šifra, Jaroslav
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pavelka, Tomáš
Oponenti práce: Macáková, Libuše
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Průmysl je do značné míry závislý na ropě a ropných produktech. Ropa nám slouží v dopravě, produkování energie, výrobě plastů a produkci mnoha dalších výrobků. Cílem této práce je zjistit, zda se nachází závislost mezi cenou ropy a ekonomikami Norska a Venezuely. V teoretické části je popsán vznik a rozdělení ropy, historické milníky těžby, světový trh s ropou, jeho vývoj a vývoj ceny ropy. V praktické části je sledován vztah ceny ropy a ekonomik Norska a Venezuely. Sledovaná závislost je zkoumána pomocí korelační a grafické analýzy. Sledovány jsou některé makroekonomické ukazatele jako HDP per capita, nezaměstnanost, inflace a měnový kurz. V závěru se nachází shrnutí a ohodnocení práce.
Klíčová slova: cena ropy; import ropy; ropa; export ropy; OPEC
Název práce: Impact of changes in crude oil prices on world economy
Autor(ka) práce: Šifra, Jaroslav
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Pavelka, Tomáš
Oponenti práce: Macáková, Libuše
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Industry is heavily dependent on oil and petroleum products. Oil serves us in transportation, energy production, plastics production, and the production of many other products. The aim of this work is to find out whether there is a dependence between the price of oil and the economies of Norway and Venezuela. The theoretical part describes the origin of oil, historical milestones of crude oil extraction, the world oil market, its development, and the development of oil prices. The practical part monitors the relationship between oil prices and the economies of Norway and Venezuela. The observed dependence is investigated using correlation and graphical analysis. Some macroeconomic indicators such as GDP per capita, unemployment, inflation and the exchange rate are monitored. In the end there is a summary and evaluation of the work.
Klíčová slova: crude oil; crude oil price; oil export; oil import; OPEC

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra manažerské ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 12. 2021
Datum podání práce: 11. 5. 2022
Datum obhajoby: 6. 6. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/80665/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: