Analýza penzijního systému ve Švýcarsku a predikce dopadů jeho aktuálního nastavení v budoucnu (2022–2062)

Název práce: Analýza penzijního systému ve Švýcarsku a predikce dopadů jeho aktuálního nastavení v budoucnu (2022–2062)
Autor(ka) práce: Křížová, Markéta
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Brabec, Petr
Oponenti práce: Vebrová, Ludmila
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce pojednává o švýcarském penzijním systému, posuzuje jeho aktuální nastavení a predikuje jeho vývoj do roku 2062. Na základě provedené predikce je možné zhodnotit, zda je důchodový systém finančně udržitelný, jak z mikroekonomického pohledu na příjmově typizované jedince, tak z makroekonomického hlediska na celou ekonomiku. Příjmově typizovaní jedinci jsou rozlišeny do tří kategorií, pro které je vypočítána výše měsíčního důchodu. Na základě výpočtů lze určit náhradový poměr, který stanoví štědrost švýcarského penzijního systému. Makroekonomická část se zabývá zejména demografickým vývojem. Součástí práce je nastínění plánovaných reforem v prvním a druhém pilíři, které by významně ovlivnily výši jednotlivých důchodů. Z provedených výpočtů vyplývá, že penzijní systém poskytuje vysoký náhradový poměr všem zkoumaným příjmovým vrstvám obyvatelstva.
Klíčová slova: sociální zabezpečení; penzijní systém; reforma; Švýcarsko; FF; PAYG; sociální politika
Název práce: Analysis of the pension system in Switzerland and prediction of the impacts of its current setting in the future (2022-2062)
Autor(ka) práce: Křížová, Markéta
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Brabec, Petr
Oponenti práce: Vebrová, Ludmila
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bachelor thesis discuss Swiss pension system, assesses its current setting, and predicts its development until the year 2062. On the basis of the executed prediction, it is possible to evaluate if the pension system is financially sustainable from both microeconomic viewpoint on income standardized individuals (PTJ) and macroeconomic perspective on the entire economy. Income standardized individuals are divided into three categories for which are calculated the amounts of monthly pensions. Based on the calculations can be identified the replacement ratio which will determine generosity of Swiss pension system. Macroeconomic part discusses particularly demographic development. Part of the thesis is outlining of planned reforms in the first and second pillar which would significantly affect the amount of individual pensions. From executed calculations emerges that pension system provides high replacement ratio to all researched income classes of population.
Klíčová slova: social policy; social security; pension system; reform; Switzerland; FF; PAYG

Informace o studiu

Studijní program / obor: Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 24. 2. 2022
Datum podání práce: 11. 5. 2022
Datum obhajoby: 31. 5. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/79901/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: