Harmonizace pracovního a rodinného života žen v manažerských pozicích

Název práce: Harmonizace pracovního a rodinného života žen v manažerských pozicích
Autor(ka) práce: Vítková, Kristýna
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Hubinková, Zuzana
Oponenti práce: Válková Tarasova, Olga
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zaměřuje na společensky aktuální téma harmonizace pracovního a rodinného života se zaměřením na ženy v manažerských pozicích, které jsou současně matkou. Motivací k napsání této diplomové práce je vyvrácení zažitého stereotypu, že ženy nedokáží sladit práci s rodinou, a proto by se na cestu manažerské dráhy neměly vydávat. Cílem diplomové práce je zmapovat, jaké aspekty vstupují do pracovní a rodinné spokojenosti žen na manažerských pozicích a jaké volí manažerky strategie při harmonizaci pracovního a rodinného života. Teoretická část práce poskytuje přehled toho, co je již známo o tématech jako ženy v managementu, model hlavního živitele/živitelky rodiny a dvoukariérová partnerství, životní spokojenost, harmonizace pracovního a rodinného života a strategie spojené s jejím zvládáním. Pro účel diplomové práce jsou v praktické části použity kvalitativní formy výzkumu. Základem jsou polostrukturované rozhovory s matkami, které mají zkušenost s prací na manažerské pozici. Hlavním výstupem kvalitativního šetření jsou zjištění, která prohlubují současné poznání a poukazují na časový vývoj zkoumané problematiky. Praktický přínos tkví především v doporučení, jaké strategie mohou manažerky využívat při slaďování práce a rodiny.
Klíčová slova: manažerka; kariéra; životní spokojenost; genderové bariéry; rodina; konflikt rolí; slaďování práce a rodiny
Název práce: Harmonization of work and family life among women in managerial positions
Autor(ka) práce: Vítková, Kristýna
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Hubinková, Zuzana
Oponenti práce: Válková Tarasova, Olga
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The diploma thesis focuses on the socially current topic of harmonization of work and family life with a focus on women in managerial positions who are also mothers. The motivation for writing this diploma thesis is to refute the experienced stereotype that women cannot reconcile work with family and therefore should not embark on the path of a managerial career. The aim of the diploma thesis is to map what aspects enter into work and family satisfaction of women in managerial positions and what strategies managers choose in harmonizing work and family life. The theoretical part of the thesis provides an overview of what is already known about topics such as women in management, the main breadwinner model and two-career partnerships, life satisfaction, harmonization of work and family life and strategies associated with its management. For the purpose of the diploma thesis, qualitative forms of research are used in the practical part. The basis is semi-structured interviews with mothers who have experience working in a managerial position. The main output of the qualitative survey are findings that deepen current knowledge and point to the time evolution of the researched issues. The practical benefit lies primarily in recommending what strategies managers can use when reconciling work and family.
Klíčová slova: life satisfaction; role conflict; career; gender barriers; work-life balance; female manager; family

Informace o studiu

Studijní program / obor: Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra manažerské psychologie a sociologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 3. 6. 2021
Datum podání práce: 11. 5. 2022
Datum obhajoby: 31. 5. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/77077/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: