Vplyv zavedenia eura na slovenskú ekonomiku

Název práce: Vplyv zavedenia eura na slovenskú ekonomiku
Autor(ka) práce: Šoffa, Adam
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Máslo, Lukáš Augustin
Oponenti práce: Potužák, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto bakalárskej práce je skúmanie vplyvu prijatia eura na slovenskú ekonomiku. Teoretická časť obsahuje proces prijatia eura na Slovensku, vysvetlenie optimálnej menovej oblasti, nominálnu a reálnu konvergenciu a argumenty proti prijatiu eura a pre prijatie eura na Slovensko. Hlavný cieľ teoretickej práce je predstaviť situáciu Slovenska pred prijatím eura a čo znamená prijatie eura pre Slovensko. V empirickej časti práce sú predstavené jednotlivé modely a je určená základna hypotéza. Najprv sú použité jednoduché modely panelových dat v ktorých sa pozoruje efekt prijatia eura na krajiny ktoré sú už súčasťou eurozóny. Následne je použitý zložitejší a výdatnejší model Difference-in-Differences podľa metodologie štúdie od Abadie, Diamond a Hainmuller (2015). V tomto modely je Slovensko skúmana krajina a Česko kontrólna krajina. Táto analýza použitím všetkých spomenutých modelov, nepotvrdila pozitívne efekty prijatia eura na Slovensko.
Klíčová slova: Slovensko; Difference-in-Differences; Euro
Název práce: Vplyv zavedenia eura na slovenskú ekonomiku
Autor(ka) práce: Šoffa, Adam
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Máslo, Lukáš Augustin
Oponenti práce: Potužák, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této bakalářské práce je prozkoumat dopad přijetí eura na slovenskou ekonomiku. Teoretická část zahrnuje proces přijetí eura na Slovensku, vysvětlení optimální měnové oblasti, nominální a reálnou konvergenci a argumenty proti a pro přijetí eura na Slovensku. Hlavním cílem teoretické práce je přiblížit situaci Slovenska před přijetím eura a to, co přijetí eura pro Slovensko znamená. V empirické části práce jsou představeny jednotlivé modely a stanovena základní hypotéza. Nejprve se využijí jednoduché modely panelových dat, v nichž je sledován vliv přijetí eura na země, které již jsou součástí eurozóny. Následně je použito složitějšího a robustnějšího modelu Difference-in-Differences podle metodiky studie od Abadieho, Diamonda a Hainmullera (2015). V tomto modelu je využito Slovenska jakožto zkoumané země a Česká republiky jako země kontrolní. Tato analýza s využitím všech výše uvedených modelů nepotvrdila pozitivní dopady přijetí eura na Slovensko.
Klíčová slova: Euro; Slovensko; Difference-in-Differences
Název práce: The impact of euro adoption on the Slovak economy
Autor(ka) práce: Šoffa, Adam
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Máslo, Lukáš Augustin
Oponenti práce: Potužák, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis aims to examine the impact of the adoption of the euro on the Slovak economy. The theoretical part includes the process of euro adoption in Slovakia, an explanation of the optimal currency area, nominal and real convergence, and arguments against and for euro adoption in Slovakia. The main objective of the theoretical work is to present the situation of Slovakia before the adoption of the euro and what the adoption of the euro means for Slovakia The empirical part of the thesis presents different models, and the basic hypothesis is determined. First, simple panel data models are used in which the effect of euro adoption on countries that are already part of the euro area is observed. Subsequently, a more complex and robust Difference-in-Differences model is used following the methodology of the study by Abadie, Diamond, and Hainmuller (2015). In this model, Slovakia is the country under study and the Czech Republic is the counterpart country. Using all the models mentioned above, this analysis did not confirm the positive effects of euro adoption on Slovakia.
Klíčová slova: Euro; Slovakia; Difference-in-Differences

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 23. 2. 2022
Datum podání práce: 12. 5. 2022
Datum obhajoby: 20. 6. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/79885/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: