Menové deriváty a oceňovanie menových opcií

Název práce: Menové deriváty a oceňovanie menových opcií
Autor(ka) práce: Babišík, Matej
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Málek, Jiří
Oponenti práce: Panoš, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa venuje charakteristikám, využitiu menových derivátov a oceneniu menových opcií. Prvá časť práce uvádza čitateľa do prostredia devízového trhu, je tu spomenutá analýza menového kurzu a kurzové riziko. V druhej časti sú popísané všeobecné charakteristiky finančných derivátov, po čom nasleduje popis jednotlivých menových derivátov. V závere práce je uvedený príklad ocenenia menovej opcie. Pri analýze menových derivátov som sa sústredil na ich použitie pre zaistení menových rizík a špekuláciu. Práca vychádza prevažne z tuzemských a zahraničných knižných publikácií. Takisto sú tu použité štatistiky z reálneho prostredia menového trhu a internetové informačné zdroje. Táto bakalárska práca dokazuje praktické využitie menových derivátov pre zaistenie menového rizika, čím je možné predísť stratám z nepriaznivého vývoja na devízovom trhu. Zároveň táto práca dokazuje využitie menových derivátov pri špekulácií a možnom výnose z obchodovania.
Klíčová slova: Menové deriváty; Devízový trh; Opcia
Název práce: Currency derivates and valuation of currency options
Autor(ka) práce: Babišík, Matej
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Málek, Jiří
Oponenti práce: Panoš, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The bachelor thesis deals with the characteristics, use of currency derivatives and valuation of currency options. The first part of the thesis introduces the reader to the foreign exchange market environment, currency exchange rate analysis and exchange rate risk are mentioned. The second part describes the general characteristics of financial derivatives, followed by a description of individual currency derivatives. The thesis concludes with an example of the valuation of a currency option. In the analysis of currency derivatives, I have focused on their use for currency risk hedging and speculation. The thesis is mainly based on domestic and foreign book publications. Statistics from the real currency market environment and internet information sources are also used. This bachelor thesis demonstrates the practical use of currency derivatives for hedging currency risk, which can prevent losses from adverse developments in the foreign exchange market. At the same time, this thesis proves the use of currency derivatives in speculation and possible trading returns.
Klíčová slova: Foreign Exchange market; Currency derivatives; Futures
Název práce: Menové deriváty a oceňovanie menových opcií
Autor(ka) práce: Babišík, Matej
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Málek, Jiří
Oponenti práce: Panoš, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá charakteristikou, využitím měnových derivátů a oceňováním měnových opcí. První část práce seznamuje čtenáře s prostředím devizového trhu, je zmíněna analýza měnových kurzů a kurzové riziko. Druhá část popisuje obecnou charakteristiku finančních derivátů, po níž následuje popis jednotlivých měnových derivátů. Článek je zakončen příkladem ocenění měnové opce. V analýze měnových derivátů jsem se zaměřil na jejich využití pro zajištění měnového rizika a spekulaci. Práce vychází především z domácích a zahraničních knižních publikací. Využívány jsou rovněž statistiky z reálného prostředí měnového trhu a internetové informační zdroje. Tato bakalářská práce ukazuje praktické využití měnových derivátů pro zajištění měnového rizika, které může zabránit ztrátám z nepříznivého vývoje na devizovém trhu. Zároveň tato práce dokazuje využití měnových derivátů při spekulacích a možných obchodních výnosech. Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
Klíčová slova: Devizový trh; Měnový trh; Opce

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 12. 10. 2021
Datum podání práce: 14. 5. 2022
Datum obhajoby: 14. 6. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/78294/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: