Vplyv fiškálnej (COVID-19) politiky na hospodárenie verejných rozpočtov SR v roku 2020

Název práce: Vplyv fiškálnej (COVID-19) politiky na hospodárenie verejných rozpočtov SR v roku 2020
Autor(ka) práce: Gdovcová, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Maaytová, Alena
Oponenti práce: Arltová, Markéta
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa zaoberá fiškálnou politikou a rozpočtovou politikou uskutočňovanou na území SR v období pandémie COVID-19 . Jej hlavným cieľom je analýza miery narušenia hospodárenia rozpočtu verejnej správy a štátneho rozpočtu v dôsledku expanzívnych opatrení fiškálnej politiky zameraných na zmiernenie dopadov pandémie COVID-19 (stabilizáciu makroekonomických veličín) v roku 2020. Odchýlka priebežného hospodárenia štátneho rozpočtu v roku 2020 je vyhodnotená využitím skutočných hodnôt a predpovedí (bodových odhadov) ekonometrického modelu časovej rady príjmov a výdavkov štátneho rozpočtu zostaveného na základe údajov v období 2009-2019. V rámci hospodárenia rozpočtu verejnej správy je kvantifikovaný vplyv vopred vytipovaných bezprostredne súvisiacich opatrení fiškálnej politiky v podobe zvýšených výdavkov, resp. poklesu príjmov verejnej správy.
Klíčová slova: Slovenská republika; COVID-19; fiškálna politika; HDP; nezamestnanosť; rozpočtová politika; ekonometrická analýza
Název práce: Vplyv fiškálnej (COVID-19) politiky na hospodárenie verejných rozpočtov SR v roku 2020
Autor(ka) práce: Gdovcová, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Maaytová, Alena
Oponenti práce: Arltová, Markéta
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá fiskální a rozpočtovou politikou uskutečňovanou na území SR v období pandemie COVID-19. Její hlavním cílem je analýza míry narušení hospodaření rozpočtu veřejné správy a státního rozpočtu v důsledku expanzivních opatření fiskální politiky zaměřených na zmírnění dopadů pandemie COVID-19 (stabilizaci makroekonomických veličin) v roku 2020. Odchylka průběžného hospodaření státního rozpočtu v roku 2020 je vyhodnocená za využití skutečných hodnot a předpovědí (bodových odhadů) ekonometrického modelu časové řady příjmů a výdajů státního rozpočtu sestavěného na základě údajů v období 2009-2019. V rámci hospodaření rozpočtu veřejné správy je kvantifikován vliv předem vytipovaných bezprostředně souvisejících opatření fiskální politiky ve formě zvýšených výdajů, resp. poklesu příjmů veřejné správy.
Klíčová slova: Slovenská republika; COVID-19; fiskální politika; HDP; nezaměstnanost; rozpočtová politika; ekonometrická analýza
Název práce: Impact of Fiscal (COVID-19) Policy on the Public Budgets Management in the Slovak Republic in 2020
Autor(ka) práce: Gdovcová, Zuzana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Maaytová, Alena
Oponenti práce: Arltová, Markéta
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bachelor thesis deals with fiscal policy and budgetary policy implemented during the COVID-19 pandemic (in Slovak republic). Its main aim is to analyse the degree of disruption to public administration and state budget management as a result of expansionary fiscal policy measures aimed at mitigating the effects of the COVID-19 pandemic (stabilization of macroeconomic variables) in 2020. The deviation of the current management of the state budget in 2020 is evaluated using the actual values and forecasts (point estimates) of the econometric model of the time series of revenues and expenditures compiled on the basis of data in the period 2009-2019. Within the management of the general government budget, the impact of pre-selected directly related fiscal policy measures is quantified in the form of increased expenditures or a decrease in public administration revenues.
Klíčová slova: Slovak Republic; COVID-19; fiscal policy; GDP; unemployment; budgetary policy; econometric analysis

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 10. 2021
Datum podání práce: 14. 5. 2022
Datum obhajoby: 9. 6. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/78177/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: