Vývoj korporátní daně v EU

Název práce: Vývoj korporátní daně v EU
Autor(ka) práce: Hrouda, Miroslav
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Tepperová, Jana
Oponenti práce: Finardi, Savina
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce se věnuje sazbám korporátní daně v Evropské unii. Cílem je popsat vývoj statutárních sazeb daně z příjmů právnických osob v zemích Evropské unie od roku 2000 a dále mezinárodní opatření ke zjednodušení a sjednocení daňových systémů a proti vyhýbání se daňovým povinnostem. V první kapitole popisuji základní prvky korporátní daně, rozdíly ve vymezení statutárních sazeb států napříč Evropskou unií a interakce jednotlivých států formou daňové konkurence, koordinace a harmonizace. Druhá kapitola popisuje mezinárodní iniciativy zjednodušování daňových systémů, jejich sjednocování ale i omezení vyhýbání se daňové povinnosti jako jsou BEPS, ATAD, CCTB a jednotné minimální zdanění. V poslední části se věnuji popisu použitých statistických metod potřebných pro závěrečnou analýzu vývoje statutárních sazeb korporátní daně. Došel jsem k závěru, který potvrzuje kontinuální snižování sazeb a zároveň jejich postupnému sjednocování na stejnou hodnotu.
Klíčová slova: akční plán proti rozmělňování a přesouvání daňových základů; daň z příjmů, daň z příjmů právnických osob; Evropská unie; opatření proti daňovým únikům
Název práce: Development of corporate tax in the EU
Autor(ka) práce: Hrouda, Miroslav
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Tepperová, Jana
Oponenti práce: Finardi, Savina
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor thesis is focused on development of statutory corporate income tax rates in European union between years 2000 and 2021, associated with necessary measures against harmful tax practices as a secondary topic. At the beginning there are described basic terms connected to CIT, how most of the CIT rates differ through the member states of EU, together with harmful tax competition, harmonization and cooperation. Necessary measures described in third chapter are Anti-Tax Avoidance Directive, Base Erosion and Profit Shifting, Common Consolidated Corporate Tax Base and international agreement of minimal 15 % CIT rate signed by 137 states. The last chapter provides an analysis of the statutory CIT rates in EU which confirms the continuous decrease trend in rates.
Klíčová slova: corporate income tax; European union; ATAD; BEPS

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Zdanění a daňová politika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 2. 2021
Datum podání práce: 29. 5. 2022
Datum obhajoby: 13. 6. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/76068/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: