Cena a kvalita piva - co dokáže hodnotit slovenský spotřebitel?
Název práce: | Cena a kvalita piva - čo dokáže hodnotiť slovenský spotrebiteľ? |
---|---|
Autor(ka) práce: | Dudová, Mária |
Typ práce: | Diplomová práce |
Vedoucí práce: | Tripes, Stanislav |
Oponenti práce: | Lančarič, Drahoslav |
Jazyk práce: | Slovensky |
Abstrakt: | Pivo je najžiadanejším alkoholickým nápojom na Slovensku. Cieľom tejto diplomovej práce bolo identifikovať najdôležitejšie faktory, ktoré konzument piva na Slovensku dokáže hodnotiť pri jeho výbere a na základe analýzy dát získaných z experimentu formulovať prínosy v oblasti stratégie pivovarov. Predmetom prevedenia experimentu slepého a priznaného testu vybraných pív bolo vyzistiť rozdiely v tom, čo spotrebiteľ tvrdí, že považuje za kvalitné a cenovo adekvátne pivo a aké je jeho skutočné vnímanie. Experiment testovania šiestich vzoriek piva u stodva respondentov prebiehal za dodržania stanovených podmienok prevedenia senzorickej analýzy piva a bol zaznamenávaný pomocou troch anonymných dotazníkov. Sledované boli demografické údaje o účastníkoch, ich preferencie vlastností a dôležitosti atribútov piva, konzumácia piva a hodnotenie testovaných vzoriek pív, ich senzorických atribútov a ceny. Doterajšie výskumy poukázali na rozdiely v hodnotení piva v slepom a priznanom testovaní a neschopnosť spotrebiteľov rozpoznať svoje obľúbené pivo v slepom teste. Tieto predpoklady sa vo výskume potvrdili. Výskum potvrdil, či vyvrátil viacero závislostí spotreby piva a útraty za pivo s demografickými údajmi o spotrebiteľoch. Preukázal, že chuť je najdôležitejším senzorickým atribútom pre hodnotenie piva a poukázal na dôležitosť očakávania spotrebiteľa s dopadom na jeho vnímanie ceny a kvality piva. Výskum a jeho výsledky umožnili stanovenie doporučení v oblasti stratégie pivovarov. |
Klíčová slova: | vlastnosti piva; hodnotenie piva; charakteristika piva a jeho druhov; spotrebiteľské chovanie; slovenský pivný trh |
Název práce: | Cena a kvalita piva - co dokáže hodnotit slovenský spotřebitel? |
---|---|
Autor(ka) práce: | Dudová, Mária |
Typ práce: | Diplomová práce |
Vedoucí práce: | Tripes, Stanislav |
Oponenti práce: | Lančarič, Drahoslav |
Jazyk práce: | Slovensky |
Abstrakt: | Pivo je nejžádanějším alkoholickým nápojem na Slovensku. Cílem této diplomové práce bylo identifikovat nejdůležitější faktory, které konzument piva na Slovensku dokáže hodnotit při jeho výběru a na základě analýzy dat získaných z experimentu formulovat přínosy v oblasti strategie pivovarů. Předmětem provedení experimentu slepého a přiznaného testu vybraných piv bylo vyzjistit rozdíly v tom, co spotřebitel tvrdí, že považuje za kvalitní a cenově adekvátní pivo a jaké je jeho skutečné vnímání. Experiment testování šesti vzorků piva u stodva respondentů probíhal za dodržení stanovených podmínek provedení senzorické analýzy piva a byl zaznamenáván pomocí tří anonymních dotazníků. Sledovány byly demografické údaje o účastnících, jejich preference vlastností a důležitosti atributů piva, konzumace piva a hodnocení testovaných vzorků piv, jejich senzorických atributů a ceny. Dosavadní výzkumy poukázaly na rozdíly v hodnocení piva ve slepém a přiznaném testování a neschopnost spotřebitelů rozpoznat své oblíbené pivo ve slepém testu. Tyto předpoklady se ve výzkumu potvrdily. Výzkum potvrdil, nebo vyvrátil řadu závislostí spotřeby piva a útraty za pivo s demografickými údaji o spotřebitelích. Prokázal, že chuť je nejdůležitějším senzorickým atributem pro hodnocení piva a poukázal na důležitost očekávání spotřebitele s dopadem na jeho vnímání ceny a kvality piva. Výzkum a jeho výsledky umožnily stanovení doporučení v oblasti strategie pivovarů. |
Klíčová slova: | vlastnosti piva; hodnocení piva; spotřebitelské chování; slovenský pivní trh; charakteristika piva a jeho druhů |
Název práce: | Price and quality of beer - what can the Slovak consumer evaluate? |
---|---|
Autor(ka) práce: | Dudová, Mária |
Typ práce: | Diploma thesis |
Vedoucí práce: | Tripes, Stanislav |
Oponenti práce: | Lančarič, Drahoslav |
Jazyk práce: | Slovensky |
Abstrakt: | Beer is the most popular alcoholic beverage in Slovakia. The aim of this thesis was to identify the most important factors that a beer consumer in Slovakia can evaluate when choosing it and based on the analysis of data obtained from the experiment to formulate benefits in the field of brewery strategy. The subject of the experiment of a blind and non-blind test of selected beers was to find out the differences in what the consumer claims to be a quality and affordable beer and what is his actual perception. The experiment of testing six beer samples with onehundred respondents was carried out in compliance with the specified conditions for performing sensory analysis of beer and was recorded by using three anonymous questionnaires. Demographic data of participants, their preferences for the properties of beer and importance of beer attributes, beer consumption and evaluation of tested beer samples, their sensory attributes and prices were monitored. Previous research has shown differences in the evaluation of beer in blind and non-blind testing and the inability of consumers to recognize their favorite beer in a blind test. These assumptions have been confirmed in this research. The research confirmed or refuted several dependencies of beer consumption and beer expenses with demographic data of consumers. He proved that taste is the most important sensory attribute for beer evaluation and pointed out the importance of consumer expectations with an impact on his perception of beer price and quality. The research and its results enabled the establishment of recommendations in the field of brewery strategy. |
Klíčová slova: | Slovak beer market; characteristics of beer and its types; properties of beer; beer evaluation; consumer behavior |
Informace o studiu
Studijní program / obor: | Management |
---|---|
Typ studijního programu: | Magisterský studijní program |
Přidělovaná hodnost: | Ing. |
Instituce přidělující hodnost: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Fakulta: | Fakulta managementu |
Katedra: | Katedra managementu |
Informace o odevzdání a obhajobě
Datum zadání práce: | 7. 10. 2020 |
---|---|
Datum podání práce: | 22. 6. 2022 |
Datum obhajoby: | 23. 8. 2022 |
Identifikátor v systému InSIS: | https://insis.vse.cz/zp/74597/podrobnosti |