Rozdělování spropitného a jeho dopad na vztahy na pracovišti

Název práce: Rozdělování spropitného a jeho dopad na vztahy na pracovišti
Autor(ka) práce: Harudová, Magdalena
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Král, Pavel
Oponenti práce: Závodná, Lucie Sára
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce řeší formou kvalitativního výzkumu problematiku výkonových odměn, a to vztaženou na spropitné, jako formu těchto odměn. Zabývá se vlivem výkonových odměn a spropitného na vztahy na pracovišti a jaké formy odměn a spropitného jsou vnímány jako nejspravedlivější ze strany zaměstnanců. K tomu byla využita deníková metoda sběru dat v kombinaci s polostrukturovanými rozhovory. Bylo definováno několik systému rozdělování spropitného, jejich vhodné využití ale i jejich vlivy na vztahy na pracovišti. Tyto výsledky jsou pak interpretovány prostřednictvím výsledného model vlivu rozdělování spropitného na vztahy. V závěru jsou formulovány doporučení pro manažery a vedení nejen restaurací, ale všech, kteří využívají jakékoli formy výkonových odměn.
Klíčová slova: spropitné; spravedlnost; vztahy na pracovišti; parazitismus na pracovišti; výkonové odměny
Název práce: Tipping and its impact on workplace relations
Autor(ka) práce: Harudová, Magdalena
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Král, Pavel
Oponenti práce: Závodná, Lucie Sára
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This diploma thesis addresses the issue of performance incentives in the form of qualitative research, related to tips as a form of these incentives. It deals with the influence of performance incentives and tips on workplace relations, and what forms of incentives and tips are perceived as the fairest by employees. In this research was used a diary method of data collection in combination with semi-structured interviews. Various tipping systems have been defined, their appropriate use, and also their effects on workplace relations. These results are interpreted through the resulting model of the effect of tipping on relationships. Recommendations for managers are formulated at the end of the work, not only for restaurant management, but for all of those who use any form of performance incentives.
Klíčová slova: workplace relations; parasitism on workplace; incentives; tips; fairness

Informace o studiu

Studijní program / obor: Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta managementu
Katedra: Katedra společenských věd

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 29. 9. 2021
Datum podání práce: 23. 6. 2022
Datum obhajoby: 23. 8. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/78057/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: