Podnikání katolické církve v podmínkách ČR a Slovenska

Název práce: Podnikanie katolíckej cirkvi v podmienkach ČR a Slovenska
Autor(ka) práce: Mariňaková, Alica
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Grmelová, Nicole
Oponenti práce: Kříž, Radim
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavným cieľom tejto práce je predstavenie výsledkov komparácie podnikania v podmienkach Českej republiky a Slovenska a to na základe analýzy ich hospodárenia a súčasných podnikateľských aktivít. Prvá časť práce je koncipovaná teoreticky, predstavuje základné pojmy spojené s predmetom skúmania práce. Ďalšie dve kapitoly pojednávajú o vzťahu štátu a cirkvi, hierarchickej štruktúre cirkvi a počtovom zastúpení veriacich v Českej republike a na Slovensku. Majetkové vyrovnanie prostredníctvom reštitučných zákonov prijatých ako v Česku tak aj na Slovenku je obsahom štvrtej kapitoly. V praktickej časti sa práca sústreďuje na podnikateľské aktivity českej a slovenskej katolíckej cirkvi a ich analýzu. Posledná kapitola sa krátko venuje investovaniu katolíckej cirkvi v Česku a na Slovensku.
Klíčová slova: Podnikanie ; Katolická cirkev; Cirkevné reštitúcie
Název práce: Podnikání katolické církve v podmínkách ČR a Slovenska
Autor(ka) práce: Mariňaková, Alica
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Grmelová, Nicole
Oponenti práce: Kříž, Radim
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavním cílem této práce je představit výsledky komparace podnikání v podmínkách České republiky a Slovenska na základě analýzy jejich hospodaření a současných podnikatelských aktivit. První část práce je koncipována teoreticky a představuje základní pojmy související s předmětem práce. Další dvě kapitoly se zabývají vztahem státu a církve, hierarchickou strukturou církve a početním zastoupením věřících v České republice a na Slovensku. Majetkové vyrovnání prostřednictvím restitučních zákonů přijatých v České republice i na Slovensku je obsahem čtvrté kapitoly. V praktické části se práce zaměřuje na podnikatelské aktivity české a slovenské katolické církve a jejich analýzu. Poslední kapitola stručně pojednává o investicích katolické církve v České republice a na Slovensku.
Klíčová slova: Podnikání; Katolická církev ; Církevní restituce
Název práce: Doing business of Catholic Church in the Czech Republic and Slovakia
Autor(ka) práce: Mariňaková, Alica
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Grmelová, Nicole
Oponenti práce: Kříž, Radim
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main aim of this bachelor thesis is to introduce the results of a comparison of doing business in the Czech Republic and Slovakia, based on the analysis of their economic and business activities. The first, more theoretical part of the thesis presents the basic concepts associated with the main subject of the thesis. The following two chapters deal with the relationship between the state and the church, the hierarchical structure of the church, and the numerical representation of believers in the Czech Republic and Slovakia. Property settlement through restitution laws adopted in both the Czech Republic and Slovakia is the content of the fourth chapter. In the practical part, the thesis focuses on the business activities of the Czech and Slovak Catholic Church and their analysis. The last chapter briefly deals with the investment of the Catholic Church in the Czech Republic and Slovakia.
Klíčová slova: Doing business; Catholic Church ; Church restitutions

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra podnikového a evropského práva

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 9. 2021
Datum podání práce: 24. 6. 2022
Datum obhajoby: 8. 9. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/77620/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: