Vliv tvorby opravných položek a rezerv na daň z příjmů ve firmách zabývajících se výrobou solární energie

Název práce: Vliv tvorby opravných položek a rezerv na daň z příjmů ve firmách zabývajících se výrobou solární energie
Autor(ka) práce: Kahounová, Karolína
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Stejskalová, Irena
Oponenti práce: Kozáková, Petra
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem diplomové práce je zjistit vliv tvorby opravných položek a rezerv na daň z příjmů u subjektů zabývající se výrobou solární energie, kteří mají povinnost odvodu finančních prostředků kolektivnímu systému (právnická osoba) na budoucí likvidaci solárních panelů. Diplomová práce je zaměřená na zákonnou solární rezervu, která je vypočtena v závislosti na příspěvku na likvidaci a zároveň není podmíněna jejím zaúčtováním a vykazováním. K naplnění cílů diplomová práce byl tvořen modelový příklad, komparace účetních výkazů a dotazníkové šetření. Prostřednictvím modelového příkladu byla simulována tvorba opravných položek a rezerv a jejich dopady na daň z příjmů v případě jejich daňové a nedaňové uznatelnosti. Zároveň byla doplněna souvislost peněžních prostředků s tvorbou opravných položek a rezerv. Prostřednictvím komparace položek z účetních výkazů byl zjištěn podíl firem zabývajících se výrobou solární energie, které tvoří opravné položky a rezervy. V případě vykazování zákonné solární rezervy bylo zjištěno, že pouze 47 % účetních jednotek vykazuje zákonnou solární rezervu ve správné výši. Dotazníkové šetření se zaměřuje mj. na to, jaký vliv mají manažeři na tvorbu opravných položek a rezerv a zároveň zjišťuje existenci statisticky průkazného vztahu mezi výkonem solární elektrárny a uplatňování zákonné solární rezervy v daňovém přiznání.
Klíčová slova: opravné položky; rezervy; peněžní prostředky; daň z příjmů
Název práce: The impact of the adjustments and reserves on income tax in companies engaged in the production of solar energy
Autor(ka) práce: Kahounová, Karolína
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Stejskalová, Irena
Oponenti práce: Kozáková, Petra
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of the diploma thesis is to determine the impact of the creation of adjustments and reserves on income tax for entities engaged in solar energy production, which are obliged to pay funds to the collective system (legal entity) on the future liquidation of the solar panels. The diploma thesis is focused on the statutory solar reserve, which is calculated depending on the contribution to liquidation and is not conditioned by its accounting and reporting. To fulfill the goals of the diploma thesis, a model example, a comparison of financial statements and a questionnaire survey were created. Using o model example, the cretion of adjustments and reserves and their effects on income tax in the case of theis tax and non-tax deductibility were simulated. At the same time, the connection between cash and the creation of adjustment and reserves was added. By comparing items from financial statements, the share of companies engaged in to production of solar energy, which consists of adjustments and reserves, was determined. In the case of reporting the statutory solar reserve, it was found that only 47% of accounting units report the statutory solar reserve in the correct amount. The questionnaire suvey focuses, among other things, on the influence of managers on the creation of adjustments and reserves and also finds out the existence of a statistically significant relationship between the output of a solar power plant and the application of the statutory solar reserve in the tax return.
Klíčová slova: adjustments; reserves; cash; income tax

Informace o studiu

Studijní program / obor: Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta managementu
Katedra: Katedra managementu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 9. 10. 2020
Datum podání práce: 26. 6. 2022
Datum obhajoby: 29. 8. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/74632/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: