Využití ECM přístupu v cestovním ruchu

Název práce: Využitie ECM prístupu v cestovnom ruchu
Autor(ka) práce: Strušková, Martina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Malec, Lukáš
Oponenti práce: Šimpach, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca je zameraná na modelovanie dopytu po cestovnom ruchu v Českej republike, na Slovensku a v Rakúsku. Cieľom práce je zistiť dlhodobé i krátkodobé vplyvy vybraných ekonomických ukazovateľov na dopyt po cestovnom ruchu, ktorý je charakterizovaný počtom prenocovaní zahraničných návštevníkov v daných destináciách. Medzi uvažované ekonomické ukazovatele patria mzdy a platy, relatívne ceny, ceny v danej destinácii a indikátor dôvery služieb. Do modelovania sú zahrnuté i dve dummy premenné, vyjadrujúce ekonomickú krízu a jej dopad na cestovný ruch v roku 2009 a ekonomickú krízu, ktorá vznikla dôsledku pandémie COVID-19. K odlíšeniu a skúmaniu dlhodobých a krátkodobých vzťahov medzi dopytom po cestovnom ruchu a vybranými determinantami je odhadnutý model korekcie chyby (ECM) vychádzajúci z autoregresného modelu s rozloženým oneskorením (ADL). K dosiahnutiu cieľov diplomovej práce je využívaný štatistický program R, ktorý umožňuje grafickú vizualizáciu dát a aplikáciu potrebných štatistických metód a testov. Výsledky poukazujú, že na dopyt po cestovnom ruchu vo vybraných destináciách majú vplyv odlišné ukazovatele. Je zrejmé, že vplyv vybraných ukazovateľov závisí na konkrétnych dátových súboroch súvisiacich s dopytom po cestovnom ruchu v danej destinácii a taktiež na zdrojovom štáte odkiaľ návštevníci prichádzajú. Získané výsledky práce sú podrobne diskutované a porovnané s už existujúcimi prácami. Taktiež sú stručne zhodnotené niektoré výhody vybraných modelov.
Klíčová slova: Dopyt po cestovnom ruchu; Model korekcie chyby; Kointegrácia
Název práce: Use of ECM approach in tourism
Autor(ka) práce: Strušková, Martina
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Malec, Lukáš
Oponenti práce: Šimpach, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The diploma thesis is focused on modelling the tourism demand in the Czech Republic, Slovakia, and Austria. The work aims to determine the long-term and short-term effects of selected economic indicators on the tourism demand, which is characterized by the number of overnight stays of visitors by country of origin in the destinations. These indicators are wages and salaries, relative prices, prices in destinations, and the services confidence indicator. The modelling also includes two dummy variables, characterizing the economic crisis and its impact on tourism in 2009 and the economic crisis that arose because of the COVID-19 pandemic. To examine the long-term and short-term relationships between tourism demand and selected determinants, an error correction model (ECM) based on an autoregressive distributed lag model (ADL) is estimated. To achieve the goals of the diploma thesis, the statistical program R is used, which enables the graphical visualization of data and the application of the necessary statistical methods and tests. The results show that the demand for tourism in selected destinations is influenced by different indicators. It becomes apparent that the impact of the selected indicators depends on the specific data sets related to the tourism demand in each destination and on the country of origin. The results of the work are discussed in detail and compared with existing works on this topic. Some advantages of selected models are also briefly evaluated.
Klíčová slova: Tourism demand; Error correction model; Cointegration
Název práce: Využití ECM přístupu v cestovním ruchu
Autor(ka) práce: Strušková, Martina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Malec, Lukáš
Oponenti práce: Šimpach, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce je zaměřena na modelování poptávky po cestovním ruchu v České republice, na Slovensku a v Rakousku. Cílem práce je zjistit dlouhodobé i krátkodobé vlivy vybraných ekonomických ukazatelů na poptávku po cestovním ruchu, která je charakterizována počtem přenocování zahraničních návštěvníků v daných destinacích. Mezi uvažované ekonomické ukazatele patří mzdy a platy, relativní ceny, ceny v dané destinaci a indikátor důvěry služeb. Do modelování jsou zahrnuty i dvě dummy proměnné, vyjadřující ekonomickou krizi a její vliv na cestovní ruch v roce 2009 a ekonomickou krizi, která vznikla v důsledku pandemie COVID-19. Pro odlišení a zkoumání dlouhodobých a krátkodobých vztahů mezi poptávkou po cestovním ruchu a vybranými determinanty je odhadnutý model korekce chyby (ECM) vycházející z autoregresního modelu s rozloženým zpožděním (ADL). K dosažení cílů diplomové práce je využíván statistický program R, který umožňuje grafickou vizualizaci dát a aplikaci potřebných statistických metod a testů. Výsledky poukazují, že na poptávku po cestovním ruchu ve vybraných destinacích mají vliv odlišné ukazatele. Je zřejmé, že vliv vybraných ukazatelů závisí na konkrétních datových souborech souvisejících s poptávkou po cestovním ruchu v dané destinaci a také na zdrojovém státě odkud návštěvníci přicházejí. Získané výsledky práce jsou podrobně diskutovány a porovnány s již existujícími pracemi. Také jsou stručně zhodnoceny některé výhody vybraných modelů.
Klíčová slova: Poptávka po cestovním ruchu; Model korekce chyby; Kointegrace

Informace o studiu

Studijní program / obor: Statistika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra statistiky a pravděpodobnosti

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 13. 10. 2021
Datum podání práce: 30. 6. 2022
Datum obhajoby: 23. 8. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/78322/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: