Vývoj regulace bankovního sektoru v České republice v letech 2007-2021

Název práce: Vývoj regulace bankovního sektoru v České republice v letech 2007-2021
Autor(ka) práce: Roubíček, Václav
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vodžák, Milan
Oponenti práce: Štěpánek, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá vývojem bankovní regulace v České republice mezi lety 2007 a 2021. V této souvislosti zjišťuje, jakým způsobem reagovala regulace bank na finanční krizi z let 2007-2009, která měla svůj původ právě v bankovním sektoru. Práce se zabývá hypotézou, zda může mít podobná krize pro futuro kořeny i v ČR, přičemž dospívá k závěru, že regulátoři v ČR zareagovali na všechny příčiny dřívější krize související s bankovním sektorem, přičemž důležitou roli v aplikaci nově zavedených pravidel hraje přímo Česká národní banka. Druhou zkoumanou hypotézou poté je, zda je tato nová regulace v ČR přísnější než v zemi, v níž daná finanční krize vznikla, tedy v USA. V této souvislosti je zjištěno, že americká regulace bank byla mezi lety 2007 a 2021 spíše mírnější než česká, což je dáno zejména deregulačními tendencemi od roku 2018.
Klíčová slova: regulace; dohled; finanční krize; bankovní krize; Basel III; kapitálová přiměřenost; Česká národní banka
Název práce: Development of banking sector regulation in the Czech Republic between 2007-2021
Autor(ka) práce: Roubíček, Václav
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Vodžák, Milan
Oponenti práce: Štěpánek, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The bachelor thesis deals with the development of banking regulation in the Czech Republic between 2007 and 2021. In this context, it investigates how bank regulation reacted to the financial crisis of 2007-2009, which originated in the banking sector. The paper hypothesises whether a similar crisis may have roots in the Czech Republic in the future, concluding that regulators in the Czech Republic have responded to all the causes of the earlier crisis related to the banking sector, with the Czech National Bank playing an important role in the application of the newly introduced rules. The second hypothesis examined is whether the new regulation in the Czech Republic is stricter than in the country where the financial crisis originated, i.e. the USA. In this context, it was found that US bank regulation was rather more lenient than the Czech one between 2007 and 2021, which is mainly due to US deregulatory tendencies since 2018.
Klíčová slova: banking crisis; Basel III; capital adequacy; Czech National Bank; supervision; regulation; financial crisis

Informace o studiu

Studijní program / obor: Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 7. 3. 2022
Datum podání práce: 15. 8. 2022
Datum obhajoby: 7. 9. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/80136/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: