CDO a vývoj na trhu po finanční krizi

Název práce: CDO a vývoj na trhu po finančnej kríze
Autor(ka) práce: Rózsahegyi, Dávid
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Witzany, Jiří
Oponenti práce: Drahokoupil, Jakub
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa zaoberá štruktúrou a vývojom zaistených dlhových obligácií na trhu v USA. Keďže tieto produkty naberajú na popularite, bolo hlavným cieľom práce zistiť či sú znova schopné privodiť globálnu finančnú krízu. Zároveň je dôležité vzbudiť záujem o takýto typ finančných produktov aby sa nezopakovala história. Ďalším cieľom práce bolo nájsť vhodný prediktívny model pre odhad budúceho vývoja emisie týchto produktov. Pre predikovanie vybranej časovej rady bol vybratý model ARIMA. Výsledný model sme vybrali na základe hodnoty Akaikeho informačného kritéria AIC. Pomocou výsledného modelu sme následne predikovali hodnoty na rok 2021 a porovnali ich so skutočnými hodnotami.
Klíčová slova: Zaistené dlhové obligácie; ARIMA; CDO; CLO
Název práce: CDO and market evolution after the financial crisis
Autor(ka) práce: Rózsahegyi, Dávid
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Witzany, Jiří
Oponenti práce: Drahokoupil, Jakub
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The bachelor thesis focuses on structure and evolution of Collateralized debt obligaitons in the US market. Main goal of the thesis was to find out whether the CDO can cause global financial crisis again. At the same time, it is important to arouse interest in this type of financial products so that history does not repeat itself. Another goal of the thesis was to find a suitable forecasting model for estimating future development of the emission of these products. The model was selected for forecasting selected time series. The final model was based on the value of Akaike information criterion AIC. Finally, we used the model to predict the 2021 and compared these values with the real one.
Klíčová slova: CDO; CLO; ARIMA
Název práce: CDO a vývoj na trhu po finanční krizi
Autor(ka) práce: Rózsahegyi, Dávid
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Witzany, Jiří
Oponenti práce: Drahokoupil, Jakub
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá strukturou a vývojem trhu zajištěných dluhových obligací v USA. Vzhledem k tomu, že tyto produkty naberají na popularitě, bylo hlavním cílem práce zjistit, zda jsou opět schopny vyvolat globální finanční krizi. Zároveň je důležité vzbudit zájem o tento typ finančních produktů, aby se neopakovala historie. Dalším cílem práce bylo najít vhodný prediktivní model pro odhad budoucího vývoje vydávání těchto produktů. Pro predikci vybraných časových řad byl zvolen model ARIMA. Výsledný model byl vybrán na základě hodnoty Akaikeho informačního kritéria AIC. Na základě výsledného modelu jsme pak předpověděli hodnoty pro rok 2021 a porovnali je se skutečnými hodnotami.
Klíčová slova: CDO; CLO; ARIMA

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 2. 2021
Datum podání práce: 18. 8. 2022
Datum obhajoby: 8. 9. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/76254/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: