Faktory podmiňující rozhodování spotřebitelů při volbě kavárny
Název práce: | Faktory podmiňující rozhodování spotřebitelů při volbě kavárny |
---|---|
Autor(ka) práce: | Sýkorová, Kateřina |
Typ práce: | Diplomová práce |
Vedoucí práce: | Koudelka, Jan |
Oponenti práce: | Vávra, Oldřich |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | Cílem této diplomové práce, je zanalyzovat, jaké faktory týkající se spotřebního chování, nejvíce působí na spotřebitele při výběru kavárny v Praze. Následně zjištěná data mohou být využita k návrhům marketingové orientace kaváren. Tato práce je rozdělena na tři části, a to část teoretickou, metodologickou a následně praktickou. Teoretická část je zaměřena na základní pojmy týkající se spotřebního chování, kupní rozhodovací proces, marketing služeb, cílený marketing a nakonec marketingový výzkum. Následuje metodologická část, která vysvětluje metody, které jsou v práci dále využity. Praktická část začíná historií kávy a kaváren a pokračuje analýzou trhu s kávou minulého, současného i budoucího. Dále práce obsahuje sekundární výzkum, kde jsou data čerpána z výzkumu Market & Media & Lifestyle. V rámci primárního výzkumu práce obsahuje dotazníkové šetření ohledně faktorů ovlivňujících spotřebitele při volbě kavárny, zvyklosti Čechů při pití kávy a jejich oblíbené pražské kavárny. Následně byla data z primárního výzkumu zanalyzována v softwaru IBM SPSS, a poté provedeno propojení primárních a sekundárních dat a vytvořeno doporučení pro kavárny. |
Klíčová slova: | Spotřební chování; Marketingový výzkum; Kavárny; MML-TGI; Faktorová analýza; Shluková analýza |
Název práce: | Consumer purchasing decisions when choosing cafe |
---|---|
Autor(ka) práce: | Sýkorová, Kateřina |
Typ práce: | Diploma thesis |
Vedoucí práce: | Koudelka, Jan |
Oponenti práce: | Vávra, Oldřich |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | The aim of this diploma thesis is to analyze which factors related to the consumption behavior of choice have the greatest effect on consumers at a cafe in Prague. The obtained data can be used to propose the marketing orientation of cafes. This work is divided into three parts, the theoretical part, the methodological part, and then the practical part. The theoretical part is focused on the basic aspects of consumer behavior, concepts of the purchase decision process, marketing services, targeted marketing and marketing research. The methodological part explains the methods that are further used in the work. The practical part begins with the history of coffee and cafes, and the subsequent analysis of the coffee market of the past, present and future. Furthermore, the work contains secondary research, where data is drawn from Market & Media & Lifestyle. As part of the primary research, the work contains a questionnaire survey regarding the factors influencing consumers when choosing a cafe, the habits of Czechs when drinking coffee, and their favorite Prague cafes. Subsequently, the data from the primary research was analyzed in IBM SPSS software. Finally, the primary and secondary data are linked and recommendations for cafes are made. |
Klíčová slova: | Consumer bahavior; Cafe; Marketing research; MML-TGI; Factor analysis; Cluster analysis |
Informace o studiu
Studijní program / obor: | Management |
---|---|
Typ studijního programu: | Magisterský studijní program |
Přidělovaná hodnost: | Ing. |
Instituce přidělující hodnost: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Fakulta: | Fakulta podnikohospodářská |
Katedra: | Katedra marketingu |
Informace o odevzdání a obhajobě
Datum zadání práce: | 25. 6. 2021 |
---|---|
Datum podání práce: | 23. 8. 2022 |
Datum obhajoby: | 12. 9. 2022 |
Identifikátor v systému InSIS: | https://insis.vse.cz/zp/77300/podrobnosti |