Harmonizace daně z příjmů právnických osob v EU

Název práce: Harmonizace daně z příjmů právnických osob v EU
Autor(ka) práce: Vítková, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Finardi, Savina
Oponenti práce: Slintáková, Barbora
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zabývá zdaněním příjmů právnických osob v členských státech Evropské unie. Zkoumán je dlouhodobý vývoj sazeb daně z příjmu právnických osob v členských státech Evropské Unie od nového tisíciletí. Práce se také zaměřuje na analýzu nominálních sazeb v roce 2021 včetně přirážek, na analýzu efektivní sazby korporátní daně a na změny daňových výnosů. K dosažení cílů práce jsou použity základní metody popisné statistiky. Výsledek analýzy ukázal, dlouhodobý klesající trend u statutárních sazeb. V současnosti mají nové členské státy nižší statutární sazbu daně z příjmů právnických osob včetně přirážek oproti starým členským státům. V poslední části této práce jsem došla k závěru, že také u průměrných výnosů daně z příjmu právnických osob došlo v rámci Evropské unie k poklesu.
Klíčová slova: daňová harmonizace; statutární sazba daně; daň z příjmů právnických osob; Evropská unie; zdanění korporací
Název práce: Harmonizace daně z příjmů právnických osob v EU
Autor(ka) práce: Vítková, Zuzana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Finardi, Savina
Oponenti práce: Slintáková, Barbora
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor thesis deals with the taxation of corporate income in the Member States of the European Union. It examines the long-term evolution of corporate income tax rates in the EU Member States since the new millennium. The thesis also focuses on the analysis of nominal rates in 2021, including surcharges, the analysis of the effective corporate tax rate and the changes in tax revenues. To achieve the objectives of the thesis, the basic methods of descriptive statistics are used. The result of the analysis showed a long-term downward trend in statutory rates. Currently, the new Member States have a lower statutory corporate tax rate including surcharges compared to the old Member States. In the last part of this paper, I conclude that average corporate tax revenues have also declined across the European Union.
Klíčová slova: corporate income tax; tax harmonisation; European Union; corporate taxation; statutory tax rate

Informace o studiu

Studijní program / obor: Zdanění a daňová politika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 7. 2. 2022
Datum podání práce: 25. 8. 2022
Datum obhajoby: 8. 9. 2022
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/80113/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: