Statistické metody modelování a odhadu budoucího vývoje plodnosti

Název práce: Statistické metody modelování a odhadu budoucího vývoje plodnosti
Autor(ka) práce: Hon, Filip
Typ práce: Disertační práce
Vedoucí práce: Langhamrová, Jitka
Oponenti práce: Bílková, Diana; Šídlo, Luděk
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
S rozvojem výpočetního softwaru se zvětšuje prostor věnovaný statistickému modelování demografických procesů. Statistické ex-post vyhodnocení úspěšnosti těchto modelů je často publikačně opomíjené. Cílem disertační práce je pomocí statistických nástrojů zhodnotit užitečnost nejrozšířenějších modelů při projekci měr plodnosti dle věku v České republice, tedy v zemi s nestálou úrovní plodnosti a následně na základě zjištění plynoucích z analýzy využít tyto modely pro účely odhadu co nejpravděpodobnějšího budoucího vývoje. Použita jsou data z Human Fertility Database a pro projekci měr plodnosti často v publikacích a praxi používané modely, konkrétně Leeho-Carterův model, funkcionální demografický model a kvadratický splajnový model. Úspěšnost předpovědí ex-post je vyhodnocena pomocí srovnání měr plodnosti dle věku, celkové úhrnné plodnosti, dalších syntetických ukazatelů plodnosti a pomocí ztrátových funkcí. Výsledky jsou také srovnány s dobovými projekcemi, které sestavil Český statistický úřad. Většina scénářů dokáže správně podchytit základní tendence ve vývoji plodnosti, reálnost intenzity těchto změn se pak liší dle scénáře. Práce poskytuje kvantitativní důkaz, že vybrané varianty modelů samotné v zemi s nestálou úrovní plodnosti nemohou sloužit k projekci plodnosti bez dalšího expertního zásahu. V závěrečné kapitole práce jsou modely modifikovány prostřednictvím využití dalších přístupů modelování časových řad parametrů. S využitím podobných modifikací je možné modely aplikovat při tvorbě populačních prognóz v České republice. Záleží stále primárně na expertním hodnocení autora projekce, jaký zvolí model a přístup k časovým řadám a jak posoudí samotnou reálnost výsledků modelu. Na základě správnosti jeho odhadu, mu následně model může sloužit jako velice užitečný nástroj, který přináší řadu nových možností i informací. Na práci je stěžejní její praktický přínos ke sledované problematice s ohledem na to, že hodnotí a rozšiřuje možnosti statistického modelování plodnosti v České republice. Je nezpochybnitelné, že může sloužit jako cenný zdroj informací autorům budoucích populačních odhadů i zájemcům o hodnocení vývoje plodnosti s využitím modelů.
Klíčová slova: plodnost dle pořadí narození; kohortně komponentní metoda; míry plodnosti dle věku; plodnost; předpovědi ex-post
Název práce: Statistical methods of modeling and estimating the future development of fertility
Autor(ka) práce: Hon, Filip
Typ práce: Dissertation thesis
Vedoucí práce: Langhamrová, Jitka
Oponenti práce: Bílková, Diana; Šídlo, Luděk
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
As computer software develops, it provides more space for the statistical modelling of demographic processes. Yet the statistical ex-post evaluation of the success rate of these models has been almost completely neglected in publications. The aim of this dissertation thesis is to evaluate, based on statistical tools, the usefulness of the most widespread models used in projecting age-specific fertility rates in a country showing volatile fertility rates. Then, based on the findings of this analysis, use these models to estimate the most likely future developments. Data from the Human Fertility Database and models often used in publications and practice were used, namely the Lee-Carter model, functional demographic model and quadratic spline model to project fertility rates. In the thesis, there is evaluated the success rate of ex-post projections by comparing age-specific fertility rates, total fertility rate, other synthetic indicators of fertility and loss functions. There are also compared results with period projections compiled by The Czech Statistical Office. Most scenarios are able to correctly capture the basic fertility trends, but the realness of the intensity of these changes varies, depending on the scenario. The work provides a quantitative proof, that the selected variants of the models alone in a country with a volatile fertility level cannot be used to project fertility without further expert intervention. In the final chapter, the models are modified through the use of other approaches to modeling time series of parameters in order to create realistic population forecasts in the Czech Republic. It still primarily depends on the projection author’s expertise in deciding how to model time series and how to assess the realness of the model results. Based on the correctness of his estimate, the model can then serve as a very useful tool. The practical contribution of the dissertation to the monitored issue is crucial, given that it evaluates and expands the possibilities of statistical modeling of fertility in the Czech Republic. There is no doubt that it can serve as a valuable source of information for authors of future population estimates and those interested in evaluating the development of fertility using models.
Klíčová slova: cohort component method; fertility; ex-post forecasts; age-specific fertility rates; fertility by order

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Statistika
Typ studijního programu: Doktorský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ph.D.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra demografie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 31. 12. 2018
Datum podání práce: 24. 10. 2022
Datum obhajoby: 25. 1. 2023
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/68525/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: