Inovatívnosť Švajčiarska (so zameraním na vzdelávací systém)

Název práce: Inovatívnosť Švajčiarska (so zameraním na vzdelávací systém)
Autor(ka) práce: Huňadyová, Ema
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Jiránková, Martina
Oponenti práce: Kohut, Dominik
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca skúma inovatívnosť Švajčiarska, pričom sa sústredí na vzdelávací systém v krajine. Švajčiarsko je svetovým inovačným lídrom, pričom na popredných priečkach sa v porovnaní s inými krajinami nachádza aj pri hodnotení školstva. Inovatívnosť je čím ďalej, tým viac dôležitá, pretože pomáha krajinám udržať si konkurencieschopnosť a v švajčiarskom prípade takisto do krajiny láka zahraničnú pracovnú silu, ktorá je pre inovatívnosť obzvlášť dôležitá. Prvá kapitola práce opisuje samotnú inovatívnosť krajiny a skúma príčiny a faktory, ktoré k nej viedli. Už v tejto kapitole je podčiarknutá dôležitosť kvalitného vzdelávacieho systému, ktorej sa viac venuje druhá kapitola. Táto kapitola ďalej skúma konkrétne dôvody, no aj dôsledky školstva, ktoré produkujú kreatívnych a inovatívnych absolventov. Cieľom práce je zhodnotiť inovatívnosť Švajčiarska a analyzovať vplyv kvalitného vzdelania na túto oblasť. Sekundárnym cieľom je navrhnúť prípadné odporúčania pre vzdelávací systém v Českej republike s cieľom zvýšiť inovatívnosť tejto krajiny.
Klíčová slova: vzdelávanie; inovácie; Globálny Inovačný Index; inovatívnosť; Švajčiarsko; školstvo
Název práce: Inovatívnosť Švajčiarska (so zameraním na vzdelávací systém)
Autor(ka) práce: Huňadyová, Ema
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Jiránková, Martina
Oponenti práce: Kohut, Dominik
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce zkoumá inovativnost Švýcarska se zaměřením na vzdělávací systém země. Švýcarsko je světovým lídrem v oblasti inovací a je také v čele světových žebříčků v oblasti vzdělávání. Inovativnost je stále důležitější, protože pomáhá zemím udržet si konkurenceschopnost a v případě Švýcarska také přitahuje do země zahraniční pracovní sílu, která je pro inovativnost obzvláště důležitá. První kapitola práce popisuje samotnou inovativnost země a zkoumá příčiny a faktory, které k ní vedly. Již v této kapitole je zdůrazněn význam kvalitního vzdělávacího systému, který je podrobněji zkoumán ve druhé kapitole. Druhá kapitola dále zkoumá nejen konkrétní důvody, no i důsledky vzdělávání, které produkuje kreativní a inovativní absolventy. Cílem práce je zhodnotit inovativnost Švýcarska a analyzovat vliv kvalitního vzdělávání na tuto oblast. Sekundárním cílem je navrhnout doporučení pro vzdělávací systém v České republice, aby se zvýšila inovativnost této země.
Klíčová slova: Švýcarsko; inovativnost; vzdělávání; Globální Inovační Index; inovace; školstvo
Název práce: Innovativeness of Switzerland (with a focus on the education system)
Autor(ka) práce: Huňadyová, Ema
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Jiránková, Martina
Oponenti práce: Kohut, Dominik
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis analyzes the innovativeness of Switzerland, focusing on the country's education system. Switzerland is a world leader in innovation and is likewise at the forefront of education rankings. It is crucial to focus on innovation as it helps countries to remain competitive and, in the Swiss case, also attracts foreign labor to the country, which plays a vital role in innovativeness. The first chapter of the thesis describes the country's innovativeness and examines the causes and factors that led to it. The importance of quality education is already underlined in this chapter, which is further explored in the second chapter. Moreover, the second chapter explores the direct effects of education, most notably on producing creative and innovative graduates. The thesis aims to evaluate Switzerland's innovativeness and analyze the impact of quality education in this area. A secondary objective is to propose possible recommendations for the Czech Republic's education system to increase this country's innovativeness.
Klíčová slova: Switzerland; innovativeness; education; innovation; Global Innovation Index; schooling system

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 11. 2021
Datum podání práce: 9. 12. 2022
Datum obhajoby: 12. 1. 2023
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/78746/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: