Právní aspekty zdanění pronájmu nemovitostí ve Španělsku

Název práce: Právne aspekty zdanenia prenájmu nehnuteľností v Španielsku
Autor(ka) práce: Brathová, Michaela
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Grmelová, Nicole
Oponenti práce: Tomčiak, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa zaoberá rôznymi druhmi prenájmu nehnuteľností v Španielsku, príjmami z prenájmu a právnou úpravou týkajúcou sa ich zdanenia, zatiaľ čo dôraz je kladený na pohľad prenajímateľa ako fyzickej osoby. Cieľom práce je identifikovať kľúčové právne aspekty zdanenia prenájmu nehnuteľnosti španielskeho rezidenta a neskôr aj nerezidenta. Zároveň má posledná časť práce čitateľovi prenajímajúcemu nehnuteľnosť v Španielsku priniesť stručný prehľad nevyhnutných povinností nerezidenta spojených s touto činnosťou. Zámerom prvých dvoch kapitol je vytvoriť obraz o aktuálnej situácii na španielskom trhu nehnuteľností a o právnej úprave týkajúcej sa rozoberanej problematiky. Hlavný prínos práce spočíva v kapitolách 3 a 4, kde priebežne vyvodzované čiastkové závery na základe analýz potenciálne problematických bodov španielskej právnej úpravy čitateľovi poskytujú prehľad rozhodujúcich činiteľov a zároveň upozorňujú na najspornejšie otázky v tomto kontexte.
Klíčová slova: prenájom nehnuteľností; príjmy z prenájmu; daňové právo; Španielsko; nerezident
Název práce: Legal aspects of property rental in Spain
Autor(ka) práce: Brathová, Michaela
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Grmelová, Nicole
Oponenti práce: Tomčiak, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis deals with different kinds of property rental in Spain, rental income, and the legal aspects of their taxation, while the landlord is considered a natural person. The aim of the thesis is to identify key legal aspects of property rental taxation, both from a resident’s and a non-resident’s perspective. In addition, the final chapter provides the reader with a brief summary of a non-resident‘s obligations and responsibilities related to the rental activity. The first two chapters focus on the description of the current real estate market situation in Spain and the legal regulation connected to the topic. The main value of the thesis lies in the chapters 3 and 4, in which the partial conclusions based on the analysis of potentially problematic points of the Spanish legal regulation offer an overview of the most significant factors and point out the most debatable questions in this matter.
Klíčová slova: Spain; property rental; rental income; tax law; real estate; non-resident
Název práce: Právní aspekty zdanění pronájmu nemovitostí ve Španělsku
Autor(ka) práce: Brathová, Michaela
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Grmelová, Nicole
Oponenti práce: Tomčiak, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá různými druhy pronájmu nemovitostí ve Španělsku, příjmy z pronájmu a právní úpravou týkající se jejich zdanění, zatímco důraz je kladen na pohled pronajímatele jako fyzické osoby. Cílem práce je identifikovat klíčové právní aspekty zdanění pronájmu nemovitosti španělského rezidenta a později i nerezidenta. Zároveň má poslední část práce čtenáři pronajímajícímu nemovitost ve Španělsku přinést stručný přehled nezbytných povinností nerezidenta spojených s touto činností. Záměrem prvních dvou kapitol je vytvořit obraz o aktuální situaci na španělském trhu nemovitostí ao právní úpravě týkající se rozebírané problematiky. Hlavní přínos práce spočívá v kapitolách 3 a 4, kde průběžně vyvozované dílčí závěry na základě analýz potenciálně problematických bodů španělské právní úpravy čtenáři poskytují přehled rozhodujících činitelů a zároveň upozorňují na nejspornější otázky v tomto kontextu.
Klíčová slova: pronájem nemovitostí; příjmy z pronájmu; daňové právo; Španělsko; nerezident

Informace o studiu

Studijní program / obor: Cestovní ruch
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra podnikového a evropského práva

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 9. 8. 2022
Datum podání práce: 19. 4. 2023
Datum obhajoby: 29. 5. 2023
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/81204/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: