Diverzifikácia Spojených arabských emirátov

Název práce: Diverzifikácia Spojených arabských emirátov
Autor(ka) práce: Ivančáková, Petra
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Jiránková, Martina
Oponenti práce: Abdallah, Kareem Issam
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto práca skúma proces hospodárskej diverzifikácie v Spojených arabských emirátoch (SAE). Spojené arabské emiráty ako krajina, ktorej hospodársky rast sa spolieha najmä na ropu, si uvedomujú potrebu diverzifikovať svoje hospodárstvo s cieľom zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť a stabilitu. Cieľom tejto práce je analyzovať a zhodnotiť diverzifikačné stratégie SAE. V prvej kapitole predstavíme koncept diverzifikácie a jej význam pre krajiny. Vytvoríme tiež prehľad hospodárstva SAE a úlohu ropného priemyslu v jeho rozvoji. Druhá kapitola sa zameriava na diverzifikačné stratégie SAE, vrátane úsilia o podporu environmentálnej udržateľnosti, rozvoj ľudských zdrojov, zlepšenie dopravy a inovácií a diverzifikáciu celkového hospodárstva. Výsledky práce môžu slúžiť ako ukazovatele aktuálneho stavu diverzifikácie krajiny, ako aj odrazový bod pre ďalšie plány.
Klíčová slova: komoditná závislosť; závislosť na rope; ekonomická diverzifikácia
Název práce: Diverzifikácia Spojených arabských emirátov
Autor(ka) práce: Ivančáková, Petra
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Jiránková, Martina
Oponenti práce: Abdallah, Kareem Issam
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato práce zkoumá proces ekonomické diverzifikace ve Spojených arabských emirátech (SAE). Jako země, jejíž hospodářský růst je do značné míry závislý na ropě, si SAE uvědomují potřebu diverzifikovat své hospodářství, aby zajistily dlouhodobou udržitelnost a stabilitu. Cílem této práce je analyzovat a zhodnotit diverzifikační strategie SAE. V první kapitole představujeme koncept diverzifikace a její význam pro země. Poskytneme také přehled ekonomiky SAE a úlohy ropného průmyslu v jejím rozvoji. Druhá kapitola se zaměřuje na diverzifikační strategie SAE, včetně úsilí o podporu udržitelnosti životního prostředí, rozvoje lidských zdrojů, zlepšení dopravy a inovací a diverzifikace celé ekonomiky. Výsledky práce mohou sloužit jako ukazatele současného stavu diverzifikace země i jako odrazový můstek pro budoucí plány.
Klíčová slova: ekonomická diverzifikace; závislost na ropě; komoditní závislost
Název práce: Diversification of United Arab Emirates
Autor(ka) práce: Ivančáková, Petra
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Jiránková, Martina
Oponenti práce: Abdallah, Kareem Issam
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This paper examines the process of economic diversification in the United Arab Emirates (UAE). As a country whose economic growth relies heavily on oil, the UAE is aware of the need to diversify its economy in order to ensure long-term sustainability and stability. The aim of this paper is to analyse and evaluate the UAE's diversification strategies. In the first chapter, we introduce the concept of diversification and its importance for countries. We will also provide an overview of the UAE economy and the role of the oil industry in its development. The second chapter focuses on the UAE's diversification strategies, including efforts to promote environmental sustainability, human resource development, improving transportation and innovation, and diversifying the overall economy. The results of the thesis can serve as indicators of the current state of the country's diversification as well as a jumping off point for future plans.
Klíčová slova: commodity dependence; economic diversification; oil dependence

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 7. 2022
Datum podání práce: 27. 4. 2023
Datum obhajoby: 2. 6. 2023
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/80814/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: