Vliv digitalizace na stravovací zařízení

Název práce: Vliv digitalizace na stravovací zařízení
Autor(ka) práce: Zelenková, Tereza
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Herget, Jan
Oponenti práce: Janeček, Petr
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Digitalizace v posledních letech mění společnost. Dotýká se všech, zasáhla již většinu odvětví a ani stravovací zařízení nejsou výjimkou. Tato bakalářská práce představuje vybrané trendy digitalizace, a to robotizaci, samoobslužné kiosky, QR kódy a internet. Hlavním cílem této práce je zhodnotit dopad digitalizace na stravovací zařízení ze tří různých hledisek: jako nástroj pro řešení nedostatku pracovních sil, jako nástroj pro zvýšení udržitelnosti podniku a jako nástroj pro zatraktivnění stravovacích služeb. Praktická část práce je založena na kvantitativním výzkumu provedeném prostřednictvím dotazníkového šetření, jehož cílem bylo zhodnotit dopad digitalizace na stravovací zařízení z pohledu hosta. Na základě výsledků tohoto výzkumu lze konstatovat, že samoobslužné kiosky jsou řazeny mezi nejatraktivnější digitální trendy, na druhou stranu robotizace si však zatím nezískala tak vysokou přízeň. Velmi důležitou roli hraje také vystupování stravovacích zařízení v online prostředí. Prezentace na sociálních sítích nebo četné pozitivní recenze se ukazují jako faktory, které mají velký potenciál ovlivnit výběr podniku hostem. Práce zahrnuje také historické milníky, které vedly k rozvoji digitalizace do podoby, s níž se setkáváme dnes.
Klíčová slova: stravovací zařízení; robotizace; samoobslužné kiosky; sociální sítě; recenze; food blogy; rozvoz jídla; digitalizace
Název práce: The impact of digitalization on dining facilities
Autor(ka) práce: Zelenková, Tereza
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Herget, Jan
Oponenti práce: Janeček, Petr
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
In recent years, digitalization has been changing society. It touches everyone, it has already affected most industries, and dining facilities are no exception. This bachelor thesis presents selected trends of digitalization, namely robotization, self-service kiosks, QR codes, and the Internet. The major objective of this thesis is to evaluate the impact of digitalization on dining facilities in three different aspects: as a tool to address labor shortages, as a tool to increase the sustainability of the business, and as a tool to make food service more attractive. The empirical part of the thesis is based on quantitative research conducted through a questionnaire survey, which aimed to evaluate the impact of digitalization from the guest's perspective. On the basis of the results of this research, it can be concluded that self-service kiosks are ranked among the most attractive digital trends; however, robotization has not yet gained such high favor. The performance of dining establishments in the online environment also plays a very important role. Presentations on social media or numerous positive reviews are proving to be factors that have great potential to influence the guest's choice of establishment. The thesis also includes historical milestones that led to the development of digitalization to the form we encounter today.
Klíčová slova: social networks; reviews; food blogs; food delivery; digitalization; dining facilities; robotization; self-service kiosks

Informace o studiu

Studijní program / obor: Cestovní ruch
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra cestovního ruchu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 9. 2022
Datum podání práce: 28. 4. 2023
Datum obhajoby: 29. 5. 2023
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/81786/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: