Dopady Dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a Vietnamem (EVFTA) na obchod s kávou mezi EU a Vietnamem

Název práce: Dopady Dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a Vietnamem (EVFTA) na obchod s kávou mezi EU a Vietnamem
Autor(ka) práce: Taová, Mai Trang
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Stuchlíková, Zuzana
Oponenti práce: Sejkora, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Hlavním cílem této diplomové práce je zjistit, zdali EVFTA liberalizovala obchod s kávou mezi EU a Vietnamem (zdali odstranila tarifní a netarifní překážky obchodu), a vysvětlit, jak EVFTA zapadá do procesu liberalizace obchodu EU a Vietnamu. Prvním vedlejším cílem je analyzovat současný vietnamský kávový průmysl a navrhnout doporučení, pomocí nichž by Vietnam z exportu kávy více profitoval. Druhým vedlejším cílem je odhadnout, jaký vliv bude mít EVFTA na vietnamský export kávy do zemí EU. Pomocí analýzy liberalizačního procesu v EU a ve Vietnamu bylo zjištěno, že dohoda EVFTA je dalším projevem liberalizace obchodu Evropské unie a Vietnamu. V případě kávy odstranila všechna cla, nicméně umožnila oběma stranám používat určité netarifní překážky obchodu. V případě kávy jsou důležitá zejména sanitární a fytosanitární opatření, která mají za cíl zajistit bezpečnost potravin – konkrétně v případě kávy jak EU, tak Vietnam reguluje množství určitých látek obsažených v kávě. Co se týče prvního vedlejšího cíle, tak po provedení SWOT analýzy vietnamského trhu s kávou doporučuji, aby se Vietnam soustředil na udržitelné techniky pěstování a zavlažování a aby podporoval farmáře v certifikaci jejich kávy. Vietnam by také měl podporovat pěstitele ve zpracovávání kávových bobů, například pomocí různých dotací na techniku či pomocí státních úvěrů s nízkým úrokem. Vietnam by také měl využít příležitosti, kterou mu nabízí EVFTA, a měl by se pokusit zvýšit export kávy do EU, kde poptávka po kávě dlouhodobě roste. Vietnam by mohl exportéry podporovat například poskytováním bezplatných konzultací a školení v oblasti marketingu a prodeje na evropském trhu, aby exportéři věděli, jak mají svoji kávu Evropanům prodávat. Na základě výše uvedené analýzy předpokládám, že dohoda EVFTA bude mít pozitivní vliv na obchod s kávou mezi Vietnamem a EU. Očekávám, že Vietnam využije potenciálu dohody EVFTA, a že bude do EU, ve které roste poptávka po kávě, zvyšovat export své kávy.
Klíčová slova: Vietnam ; EU; Káva; Liberalizace ; EVFTA
Název práce: Impacts of the EU-Vietnam Free Trade Agreement (EVFTA) on EU-Vietnam coffee trade
Autor(ka) práce: Taová, Mai Trang
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Stuchlíková, Zuzana
Oponenti práce: Sejkora, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The main objective of this thesis is to find out whether the EVFTA has liberalized the coffee trade between the EU and Vietnam (whether it has removed tariff and non-tariff barriers to trade) and to explain how the EVFTA fits into the EU-Vietnam trade liberalization process. The first secondary objective is to analyze the current Vietnamese coffee industry and propose recommendations to make Vietnam more profitable from coffee exports. The second secondary objective is to estimate what effect the EVFTA will have on Vietnam's coffee exports to EU countries. Using the analysis of the liberalization process in the EU and in Vietnam, it was found that the EVFTA agreement is another manifestation of trade liberalization between the European Union and Vietnam. In the case of coffee, it eliminated all tariffs but allowed both sides to use certain non-tariff barriers to trade. In the case of coffee, sanitary and phytosanitary measures are particularly important, which aim to ensure food safety - specifically in the case of coffee, both the EU and Vietnam regulate the amount of certain substances contained in coffee. Regarding the first secondary objective, after conducting a SWOT analysis of the Vietnamese coffee market, I recommend that Vietnam focus on sustainable cultivation and irrigation techniques and support farmers in certifying their coffee. Vietnam should also support growers in the processing of coffee beans, for example by means of various subsidies for equipment or by means of state loans with low interest. Vietnam should also take advantage of the opportunity offered by the EVFTA and try to increase coffee exports to the EU, where the demand for coffee has been growing for a long time. Vietnam could support exporters by, for example, providing free consultation and training on marketing and sales in the European market so that exporters know how to sell their coffee to Europeans. Based on the above analysis, I predict that the EVFTA agreement will have a positive effect on the coffee trade between Vietnam and the EU. I expect Vietnam to take advantage of the potential of the EVFTA agreement and to increase its coffee exports to the EU, where the demand for coffee is growing.
Klíčová slova: EU; Vietnam ; Coffee; Liberalisation; EVFTA

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 5. 2021
Datum podání práce: 28. 4. 2023
Datum obhajoby: 30. 5. 2023
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/77023/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: