Demografické, ekonomické a sociální dopady mezinárodní migrace - příklad vybraných zemí

Název práce: Demographic, Economic and Social Effects of International Migration - example of selected countries
Autor(ka) práce: Bilgin, Başak
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Miskolczi, Martina
Oponenti práce: Hon, Filip
Jazyk práce: English
Abstrakt:
International migration has become a significant phenomenon in today's globalized world, with profound demographic, economic, and social impacts on both sending and receiving countries. This master thesis investigates the effects of international migration in three diverse countries: the Netherlands, Turkey, and Canada. The study employs an overview to the theories of migration, studies the diverse effects of migration and uses official data of the selected countries to comprehensively examine the multifaceted consequences of international migration. Demographically, the thesis analyzes changes in population dynamics, including migration patterns, fertility rates, and aging populations. Economically, the thesis examines the impact of immigration on remittances, investment, brain drain, and shadow economy. Socially, the thesis explores the effects of international migration in challenges and opportunities for migrants' integration into the host societies, social cohesion, cultural diversity, discrimination, and religious structure. The findings reveal that international migration has significant demographic, economic, and social effects in the Netherlands, Turkey, and Canada, albeit with unique country-specific variations. While migration contributes to population growth and labor force dynamics in all three countries, it also presents challenges such as cultural integration, discrimination, and social disparities. However, it also brings opportunities for economic development, innovation, and cultural enrichment. The thesis argues that understanding the complex interplay between demographic, economic, and social factors is crucial for formulating effective policies and strategies to manage the impacts of international migration in diverse countries.
Klíčová slova: Demographic effects; Canada; International migration; Economic effects; Social effects; Netherlands; Turkey
Název práce: Demografické, ekonomické a sociální dopady mezinárodní migrace - příklad vybraných zemí
Autor(ka) práce: Bilgin, Başak
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Miskolczi, Martina
Oponenti práce: Hon, Filip
Jazyk práce: English
Abstrakt:
Mezinárodní migrace se v dnešním globalizovaném světě stala významným fenoménem s hlubokými demografickými, ekonomickými a sociálními dopady na vysílající i přijímající země. Tato diplomová práce zkoumá dopady mezinárodní migrace ve třech různých zemích: Nizozemsku, Turecku a Kanadě. Studie využívá přehled teorií migrace, studuje rozmanité dopady migrace a využívá oficiální data vybraných zemí ke komplexnímu zkoumání mnohostranných důsledků mezinárodní migrace. Demograficky práce analyzuje změny populační dynamiky, včetně migračních vzorců, míry plodnosti a stárnutí populace. Ekonomicky se práce zabývá vlivem imigrace na remitence, investice, odliv mozků a stínovou ekonomiku. V sociální oblasti práce zkoumá dopady mezinárodní migrace na výzvy a příležitosti pro integraci migrantů do hostitelských společností, sociální soudržnost, kulturní diverzitu, diskriminaci a náboženskou strukturu. Zjištění odhalují, že mezinárodní migrace má významné demografické, ekonomické a sociální dopady v Nizozemsku, Turecku a Kanadě, i když s jedinečnými rozdíly v jednotlivých zemích. I když migrace přispívá k růstu populace a dynamice pracovní síly ve všech třech zemích, představuje také výzvy, jako je kulturní integrace, diskriminace a sociální rozdíly. Přináší však také příležitosti pro ekonomický rozvoj, inovace a kulturní obohacení. Práce tvrdí, že pochopení komplexní souhry mezi demografickými, ekonomickými a sociálními faktory je klíčové pro formulování účinných politik a strategií pro řízení dopadů mezinárodní migrace v různých zemích.
Klíčová slova: Kanada; Demografické vlivy; Mezinárodní migrace; Ekonomické efekty; Turecko; Holandsko; Sociální efekty

Informace o studiu

Studijní program / obor: Economic Data Analysis/Data Analysis and Modeling
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra demografie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 15. 9. 2022
Datum podání práce: 30. 4. 2023
Datum obhajoby: 5. 6. 2023
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/82075/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: