Realokace českých bankovních produktů v reakci na změnu úrokové sazby v České republice v období 2016-2022

Název práce: Realokace českých bankovních produktů v reakci na změnu úrokové sazby v České republice v období 2016-2022
Autor(ka) práce: Borůvka, Lukáš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Klement, Josef
Oponenti práce: Zeman, Karel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Hlavním cílem práce je zanalyzovat realokaci bankovních produktů domácností v České republice z důvodu růstu úrokových sazeb v období 2016-2022. V teoretické části jsou představeny vybrané teoretické koncepty měnové politiky, dále jsou vysvětleny bankovní produkty a teoretická část je zakončena literární rešerší zahraničních studií na témata blízká zkoumanému tématu. Z dat získaných z interních zdrojů určité české komerční banky vyplývá, že oblasti, které mají relativně nižší příjem, vyšší podíl nezaměstnaných, horší vzdělanostní strukturu či vyšší průměrný věk, jsou citlivější na změny úrokových sazeb na depozitních produktech. Při analýze úvěrových a investičních produktů nebyla podobná souvislost potvrzena. V kapitole „Diskuze“ jsou autorem získané výsledky komparovány s výsledky studií popsanými v literární rešerši. Cíl práce byl splněn, neboť byla provedena rozsáhlá analýza realokace bankovních produktů v období měnících se úrokových sazeb.
Klíčová slova: hypotéky; spotřebitelský úvěr; měnová politika; Úrokové sazby; spořicí účet; banky; termínovaný vklad
Název práce: Reallocation of Czech banking products in response to interest rate changes in the Czech Republic in the period 2016-2022
Autor(ka) práce: Borůvka, Lukáš
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Klement, Josef
Oponenti práce: Zeman, Karel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The main objective of the thesis is to analyse the reallocation of household banking products in the Czech Republic due to the increase in interest rates in the period 2016-2022.The theoretical part introduces selected theoretical concepts of monetary policy, then bank products are explained, and the theoretical part is concluded with a literature search of foreign studies on topics close to the examined topic. Data obtained from internal sources of a Czech commercial bank show that areas with relatively lower income, higher share of unemployed, lower educational structure or higher average age, are more sensitive to changes in interest rates on deposit products. When analysing loan and investment products, no similar relationship was confirmed. In the "Discussion" chapter, the results obtained by the author are compared with the results of the studies described in the literature review. The objective of the thesis has been met as an extensive analysis of the reallocation of banking products in a period of changing interest rates has been carried out.
Klíčová slova: savings account; term deposit; consumer loan; monetary policy; banks; Interest rates; mortgages

Informace o studiu

Studijní program / obor: Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 3. 2023
Datum podání práce: 9. 5. 2023
Datum obhajoby: 15. 6. 2023
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/84158/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: