Behaviorální ekonomie nudgingu: Zdravotní varování na etiketách pivních produktů v ČR
Název práce: | Behaviorální ekonomie nudgingu: Zdravotní varování na etiketách pivních produktů v ČR |
---|---|
Autor(ka) práce: | Lipták, Antonín |
Typ práce: | Bakalářská práce |
Vedoucí práce: | Chytilová, Helena |
Oponenti práce: | Kotrba, Vojtěch |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | Cílem této bakalářské práce je zkoumání efektivnosti aktuálně používaného varovného značení na pivních produktech v České republice. Vhodně navržené varovné značení na alkoholických nápojích dokáže pozitivně ovlivnit pozornost daných konzumentů, jejich porozumění, úsudek a v konečném důsledku jejich chování (Dimova & Mitchell, 2022). Nicméně pokud je architektura výběru nastavena takovým způsobem, že umístění varovného značení není pro výrobce povinné. Tak dobrovolné varovného značení v podobě samoregulace se ukazuje dle výzkumu při snižování konzumovaného množství piva jako neefektivní. Naopak sociální vliv okolí (social drinking), denní frekvence konzumace piva a vyšší příjem se ukazují jako proměnné, které dle vytvořeného lineárního regresního modelu (OLS) statisticky ovlivňují míru konzumace piva. Varovné značení používané v České republice se vyskytuje pouze na zadní straně etikety a zabírá velmi málou část celé etikety. Důsledkem je, že konzumenti nevěnují varování dostatečnou pozornost, což implikuje možné zlepšení varovného značení (Kersbergen a Field, 2017). |
Klíčová slova: | samoregulace odvětví; nudge; alkoholová politika; alkohol; varovné značení; pivo |
Název práce: | Behavioral economics of nudging: Health warnings on beer product labels in the Czech Republic |
---|---|
Autor(ka) práce: | Lipták, Antonín |
Typ práce: | Bachelor thesis |
Vedoucí práce: | Chytilová, Helena |
Oponenti práce: | Kotrba, Vojtěch |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | The aim of this Bachelor's Thesis is to investigate the effectiveness of currently used warning labels on beer products in the Czech Republic. Appropriately designed warning labels on alcoholic beverages can positively influence the attention of given consumers, their understanding, judgment and ultimately their behavior (Dimova & Mitchell, 2022). However, if the choice architecture is set in such a way that the placement of warning labels is not mandatory for the manufacturer. Thus, the voluntary placement of warning labels in the form of self-regulation turns out to be ineffective in reducing the amount of beer consumed. On the contrary, the social influence (social drinking), the daily frequency of beer consumption and a higher income level are shown to be variables that, according to the created linear regression model (OLS) statistics, influence the rate of beer consumption. Two data sources (questionnaire survey and market research) are added to investigate the effectiveness of current warning labels. The warning labels used in the Czech Republic can be only found on the back of the label and occupies a very small part of the entire label. As a consequence, consumers do not pay enough attention to the warning, which implies a possible improvement in warning labeling (Kersbergen and Field, 2017), and therefore this first step in identifying inefficiencies represents a benefit for future research. |
Klíčová slova: | alcohol policy; alcohol; warning Label; beer; self-regulation; nudge |
Informace o studiu
Studijní program / obor: | Ekonomie |
---|---|
Typ studijního programu: | Bakalářský studijní program |
Přidělovaná hodnost: | Bc. |
Instituce přidělující hodnost: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Fakulta: | Národohospodářská fakulta |
Katedra: | Katedra ekonomie |
Informace o odevzdání a obhajobě
Datum zadání práce: | 28. 2. 2023 |
---|---|
Datum podání práce: | 12. 5. 2023 |
Datum obhajoby: | 15. 6. 2023 |
Identifikátor v systému InSIS: | https://insis.vse.cz/zp/84001/podrobnosti |