Měnová politika Spojených států amerických a její vliv na podnikatelskou sféru během covidové krize

Název práce: Měnová politika Spojených států amerických a její vliv na podnikatelskou sféru během covidové krize
Autor(ka) práce: Aiupov, Evgenii
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Soukup, Jindřich
Oponenti práce: Kaňková, Eva
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této práce je prozkoumat měnovou politiku prováděnou Federálním rezervním systémem USA vdobě covidové krize a následně zhodnotit její účinnost z krátkodobého i dlouhodobého hlediska. Analýza zahrnuje posouzení důvodů pro výběr konkrétních nástrojů měnové politiky a hodnocení jejich dopadů na celou ekonomiku i na podnikatelský sektor. Teoretická část obsahuje úvod do problematiky měnové politiky a zaměřuje se na její definice, formy a nástroje. Teoretická část práce také zahrnuje úvod do organizační struktury, cílů a nástrojů Federálního rezervního systému USA. Praktická část studie se zaměřuje na analýzu měnové politiky Federálního rezervního systému USA v období covidové krize a na hodnocení vývoje a využívání jednotlivých nástrojů měnové politiky. Součástí analýzy je také zkoumání dopadů měnové politiky Fedu na americkou ekonomiku celkem a skrze vývoj akciového a dluhového trhu. V poslední části se práce zaměří na zkoumání dopadů měnové politiky Fedu na podnikatelský sektor USA. Stanovené hypotézy jsou zkoumány na základě sekundárních dat, která byla dále podle určených cílů a hypotéz zpracovávána.
Klíčová slova: covid-19; Federální rezervní systém; Monetární politika; vliv na podnikatelský sektor; úroková sazba
Název práce: Monetary policy of the Federal Reserve of the USA during the Covid crisis and its impact on the American economy and business
Autor(ka) práce: Aiupov, Evgenii
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Soukup, Jindřich
Oponenti práce: Kaňková, Eva
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The objective of this paper is to examine and evaluate the monetary policy implemented by the Federal Reserve System of the United States during the covid crisis. The analysis includes an assessment of the rationale for the selection of specific monetary policy instruments and an evaluation of their impact on the economy as a whole and on the business sector. The theoretical part provides an introduction to monetary policy and focuses on its definitions, forms and instruments. The theoretical part of the thesis also includes an introduction to the organizational structure, objectives, and tools of the Federal Reserve System of the United States. The practical part of the study focuses on the analysis of the monetary policy of the Federal Reserve System of the United States in the period of the covid crisis and on the assessment of the development and use of the various monetary policy instruments. The analysis also includes an examination of the effects of the Fed's monetary policy on the US economy as a whole and through the evolution of the stock and debt markets. The last part of the paper will examine the impact of the Fed's monetary policy on the U.S. business sector. The given hypotheses have been examined on the basis of secondary data, which were further processed according to the specified objectives and hypotheses.
Klíčová slova: impact on the business sector; Monetary policy; Federal Reserve; interest rate; COVID – 19

Informace o studiu

Studijní program / obor: Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra manažerské ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 12. 9. 2022
Datum podání práce: 12. 5. 2023
Datum obhajoby: 12. 6. 2023
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/81443/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: