Dopady imigrácie na trh práce v Českej republike

Název práce: Dopady imigrácie na trh práce v Českej republike
Autor(ka) práce: Kováčová, Viktória
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Macáková, Libuše
Oponenti práce: Bittner, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca sa zaoberá problematikou pracovnej imigrácie na českom trhu práce. Cieľom tejto práce je pomocou teoretickej rešerše a analýzy sekundárnych dát overiť, či je fluktuácia cudzincov v podniku ovplyvnená ich krajinou pôvodu – jedná sa o skupiny občanov z EÚ, EHP, Švajčiarska a tretích zemí. Dielčími cieľmi je pomocou týchto dát overiť vzťah medzi fluktuáciou, vekom a pohlavím cudzincov. Analýza primárnych dát získaných z dotazníka poukazuje na slabé miesta v imigračnej a integračnej politike Českej republiky. V závere práce sú zhrnuté dôležité zistenia z teoretickej a praktickej časti a navrhnuté odporúčania, ktoré by mohli dopomôcť k zlepšeniu integrácie cudzincov v ČR a taktiež firmám pri nábore zamestnancov zo zahraničia.
Klíčová slova: tretie zeme; EÚ; migrácia; fluktuácia; diverzita; trh práce
Název práce: Dopady imigrácie na trh práce v Českej republike
Autor(ka) práce: Kováčová, Viktória
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Macáková, Libuše
Oponenti práce: Bittner, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou pracovní imigrace na českém trhu práce. Cílem práce je pomocí teoretického výzkumu a analýzy sekundárních dat ověřit, zda je fluktuace cizinců v podniku ovlivněna zemí jejich původu - jedná se o skupiny občanů z EU, EHP, Švýcarska a třetích zemí. Dílčími cíli je pomocí těchto dat ověřit vztah mezi fluktuací, věkem a pohlavím cizinců. Analýza primárních dat získaných z dotazníkového šetření poukazuje na nedostatky v imigrační a integrační politice České republiky. V závěru práce jsou shrnuty důležité poznatky z teoretické a praktické části a navržena doporučení, která by mohla přispět ke zlepšení integrace cizinců v České republice a také pomoci firmám při náboru zaměstnanců ze zahraničí.
Klíčová slova: migrace; trh práce; fluktuace; diverzita; třetí země; EU
Název práce: Impact of Immigration on the Labour Market in the Czech Republic
Autor(ka) práce: Kováčová, Viktória
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Macáková, Libuše
Oponenti práce: Bittner, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis deals with the issue of labour immigration in the Czech labour market. The aim of this thesis is to verify, by using theoretical research and analysis of secondary data, whether the turnover of foreigners in a company is influenced by their country of origin - these are groups of citizens from EU, EEA, Switzerland and third countries. The sub-objectives are to verify the relationship between turnover, age and gender of foreigners using these data. The analysis of the primary data obtained from the questionnaire shows weaknesses in the immigration and integration policy of the Czech Republic. The thesis concludes with a summary of important findings from the theoretical and practical part and proposes recommendations that could help to improve the integration of foreigners in the Czech Republic and also help companies in recruiting employees from abroad.
Klíčová slova: labour market; migration; fluctuation; diversity; third countries; EU

Informace o studiu

Studijní program / obor: Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra manažerské ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 3. 2023
Datum podání práce: 13. 5. 2023
Datum obhajoby: 12. 6. 2023
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/84067/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: