Muži na rodičovské dovolené a jejich návrat do zaměstnání

Název práce: Muži na rodičovské dovolené a jejich návrat do zaměstnání
Autor(ka) práce: Laštovková, Sára
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Čada, Karel
Oponenti práce: Lukeš Rybanská, Ivana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tématem diplomové práce jsou muži na rodičovské dovolené a jejich návrat do zaměstnání. Cílem této práce je identifikovat vliv rodičovské dovolené mužů na jejich postavení na trhu práce a návrat do zaměstnání, dále zjistit důvody a motivy pro nastoupení na rodičovskou dovolenou, včetně reakcí okolí na tuto volbu mužů. Dále má výzkum za cíl identifikovat překážky a dopady na muže a zjistit, jak zaměstnavatelé podporují muže na rodičovské dovolené. Data byla získávána prostřednictvím polostrukturovaných hloubkových rozhovorů se sedmi muži, kteří mají s rodičovskou dovolenou zkušenost. Z výsledků je patrný vliv na profesní kariéru, která se rodičovskou dovolenou oddaluje. Muži také přehodnocují pracovní dobu a upravují svůj hodnotový žebříček a upozaďují zaměstnání a kariéru. V určitých oborech mohou muži ztratit pracovní kontakty, může dojít ke snížení pracovního výkonu, a proto i návrat do zaměstnání může být náročný. I přesto pozitiva převažují nad negativy rodičovské dovolené.
Klíčová slova: muž na rodičovské dovolené; rodičovská dovolená a trh práce; otcovství; genderové stereotypy; rodičovská dovolená
Název práce: Men on parental leave and their return to work
Autor(ka) práce: Laštovková, Sára
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Čada, Karel
Oponenti práce: Lukeš Rybanská, Ivana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The topic of the master’s thesis is men on parental leave and their return to work. The aim of this thesis is to identify the impact of men's parental leave on their labour market position and return to work, as well as to identify reasons and motives for taking parental leave, including reactions toward men to this choice. Furthermore, the research aims to identify barriers and impacts on men and to explore how employers support men on parental leave. Data was collected through semi-structured in-depth interviews with seven men who have experience of parental leave. The results show the impact on professional careers that is delayed by parental leave. The men also reassess their working hours and adjust their value ranking, and de-emphasise their jobs and careers. In certain fields, men may lose job contacts, their work performance may be reduced and therefore returning to work may be challenging. Even so, the positives outweigh the negatives of parental leave.
Klíčová slova: fatherhood; gender stereotypes; parental leave; paternity leave; parental leave and labour market

Informace o studiu

Studijní program / obor: Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra manažerské psychologie a sociologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 11. 2022
Datum podání práce: 13. 5. 2023
Datum obhajoby: 7. 6. 2023
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/83264/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: