Porovnání role Bitconu a zlata v portfoliu aktiv: Je Bitcoin na cestě stát se digitálním zlatem naší doby?

Název práce: Porovnání role Bitconu a zlata v portfoliu aktiv: Je Bitcoin na cestě stát se digitálním zlatem naší doby?
Autor(ka) práce: Vaic, Tomáš
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Soukup, Jindřich
Oponenti práce: Pošta, Vít
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
V této diplomové práci jsem si vytyčil, na základě principů manažerského rozhodování, cíle, kterých by mělo být možné dosáhnout investicí do zlata nebo Bitcoinu, pokud je cílem investora zajistit se vůči monetárně způsobené inflaci. Tyto cíle jsem hodnotil jak kvantitativními, tak kvalitativními kritérii, které se liší dle cíle, pro nějž jsem daná kritéria konstruoval. Pečlivým zhodnocením cílů jsem dospěl k závěru, že Bitcoin je v moderní době prakticky využitelnější než zlato, s nímž nelze dosáhnout srovnatelné anonymity, přenositelnosti a využitelnosti v případě jeho využití jako média směny. Na druhou stranu u aktiva, které by mělo zastávat roli bezpečného přístavu, je hlavním determinantem vhodnosti jeho dlouhodobá udržitelnost společně s jeho schopností eliminovat negativní efekt inflace a schopností ubránit investora vůči ztrátám v případě negativního vývoje akciového trhu, což dělá ze zlata i přes výhody, kterými Bitcoin disponuje, vhodnější nástroj k zajištění se vůči monetárně způsobené inflaci.
Klíčová slova: soukromí; Bitcoin; zlato; inflace; bezpečný přístav
Název práce: Comparison of Bitcoin and gold in their ability to protect investors against inflation caused by the loose monetary policy
Autor(ka) práce: Vaic, Tomáš
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Soukup, Jindřich
Oponenti práce: Pošta, Vít
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
In the following thesis, I have developed a model, based on managerial decision-making, which takes into account goals that should be attainable while investing in Bitcoin, or gold, if the investor's goal is to protect his wealth against inflation caused by the loose monetary policy. I valued these goals using both quantitative as well as qualitative criteria derived from the basic functions of money, which are unique for each goal. After carefully evaluating the goals, I came to the conclusion that in modern days, Bitcoin is more usable than gold, which can't compare in terms of privacy, transferability, and as a medium of exchange. On the other hand, what defines a safe haven asset is its indestructibility, along with its returns surpassing inflation during the positive trend of returns in the stock market while at the same time, protecting the investor from the adverse trend of returns in the stock market. In that regard, gold is a superior safe haven, compared to Bitcoin, which makes it overall better at protecting the investor against the inflation caused by the loose monetary policy.
Klíčová slova: safe haven; Bitcoin; gold ; inflation; privacy

Informace o studiu

Studijní program / obor: Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra manažerské ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 29. 11. 2022
Datum podání práce: 13. 5. 2023
Datum obhajoby: 12. 6. 2023
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/82961/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: