Stres management vo vybranej firme

Název práce: Stres management vo vybranej firme
Autor(ka) práce: Žiaková, Michaela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pauknerová, Daniela
Oponenti práce: Petrů, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá stres managementom v malej IT firme sídliacej v Prahe. Hlavný cieľom je zistiť hlavné zdroje pracovného stresu u zamestnancov, techniky, ktoré využívajú na zvládanie akútneho stresu, ich informovanosť v danej oblasti, ale aj to, ako vnímajú stres management firmy vrátane očakávaní a odporúčaní. Výskum bol realizovaný formou dotazníkového šetrenia, pričom bol dotazník rozposlaný hromadne všetkým interným zamestnancom firmy. Dáta boli následne vyexportované do Excelu, kde boli zjednotené a pomocou kontingenčných tabuliek boli skúmané vzťahy medzi premennými. Na základe výskumu bolo zistené, že zamestnanci firmy vnímajú ako hlavný zdroj pracovného distresu nejasne stanovené role, právomoci, zodpovednosti, ale aj nejasné zadanie. Na zvládanie akútneho stresu využívajú najmä jednoduchšie a známe techniky, ako šport, hlboké dýchanie, rozhovor s inou osobou a podobne.
Klíčová slova: IT; pracovný stres; techniky zvládania stresu; Stres management
Název práce: Stres management vo vybranej firme
Autor(ka) práce: Žiaková, Michaela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pauknerová, Daniela
Oponenti práce: Petrů, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá stres managementem v malé IT firmě sídlící v Praze. Hlavním cílem je zjistit hlavní zdroje pracovního stresu u zaměstnanců, techniky, které využívají ke zvládání akutního stresu, jejich informovanost v dané oblasti, ale také to, jak vnímají stres management firmy včetně očekávání a doporučení. Výzkum byl realizován formou dotazníkového šetření, přičemž byl dotazník rozeslán hromadně všem interním zaměstnancům firmy. Data byla následně vyexportována do Excelu, kde byla sjednocena a pomocí kontingenčních tabulek byly zkoumány vztahy mezi proměnnými. Na základě výzkumu bylo zjištěno, že zaměstnanci firmy vnímají jako hlavní zdroj pracovního distresu nejasně stanovené role, pravomoci, odpovědnosti, ale také nejasné zadání. Ke zvládání akutního stresu využívají zejména jednodušší a známé techniky, jako sport, hluboké dýchání, rozhovor s jinou osobou a podobně
Klíčová slova: IT; Stres management; pracovní stres; techniky zvládání stresu
Název práce: Stress management in the selected company
Autor(ka) práce: Žiaková, Michaela
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pauknerová, Daniela
Oponenti práce: Petrů, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The diploma thesis deals with stress management in a small IT company in Prague. The main objective is to find out the main sources of work stress among employees, the techniques they use to cope with acute stress, their awareness in this area, as well as how they perceive the company's stress management, including their wishes expectations and recommendations. The research was conducted through a questionnaire survey and the questionnaire was distributed in bulk to all internal employees of the company. The data was then exported to Excel where it was consolidated and the relationships between variables were examined using contingency tables. Based on the research, it was found that the company's employees perceived unclear roles, authority, responsibilities, as well as unclear assignment as the main source of work stress. They mainly use simple and familiar techniques such as sports, deep breathing, talking to another person, etc. to cope with acute stress.
Klíčová slova: stress at work; coping with stress; IT; Stress management

Informace o studiu

Studijní program / obor: Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra manažerské psychologie a sociologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 10. 2022
Datum podání práce: 14. 5. 2023
Datum obhajoby: 15. 6. 2023
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/82451/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: