Environmentální sociální podniky – případová studie

Název práce: Environmentálne sociálne podniky - prípadová štúdia
Autor(ka) práce: Marchynová, Lucia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Dohnalová, Marie
Oponenti práce: Legnerová, Kateřina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Environmentálne sociálne podniky sú pomerne novým a špecifickým typom sociálneho podnikania, ktorý ma za úlohu riešiť ako sociálny, tak environmentálny problém na lokálnej úrovni. Cieľom tejto bakalárskej práce bolo vyhodnotiť environmentálne aspekty prostredníctvom uskutočnených rozhovorov s osobami riadiacimi sociálne podnikanie a na základe toho vytvoriť odporúčania pre ďalšie environmentálne sociálne podniky, či potencionálne podniky v budúcnosti. Teoretická časť bola základom pre tvorbu rozhovorov v praktickej časti, ktorá prebiehala na základe analýzy dokumentov a literatúry. Bolo zistené, že environmentálne sociálne podniky v Českej republike nie sú plne uchopené, nakoľko neprebiehajú kontroly environmentálnych aspektov podnikania, no aj tak environmentálne podniky dosahujú vysokú snahu o ekologicky šetrnú prevádzku, najmä riešením odpadu, či podpory lokálnych zdrojov. Z hľadiska zamestnancov bolo zistené, že prevažná väčšina zastupuje určitú znevýhodnenú skupinu na trhu práce a ich pracovné miesta vznikali ako reakcia na lokálny nedostatok pracovných miest v odľahlejších miestach ČR, no ďalšie podmienky sa rozlišujú podľa výkonu činnosti daného podnikania.
Klíčová slova: environmentálne sociálne podniky; sociálne podniky; udržateľnosť
Název práce: Environmental social enterprises
Autor(ka) práce: Marchynová, Lucia
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Dohnalová, Marie
Oponenti práce: Legnerová, Kateřina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Environmental social enterprises are a relatively new and specific type of social enterprise, which has the goal of solving both social and environmental problems at the local level. The goal of this bachelor's thesis was to evaluate environmental aspects through interviews with people managing social businesses and, based on this, to create recommendations for other environmental social businesses or potential businesses in the future. The theoretical part was the basis for creating interviews in the practical part, which continued with the analysis of documents and literature. It was found that environmental social enterprises in the Czech Republic are not fully grasped, as there is no control of the environmental aspects of business, but even so, environmental enterprises achieve a high effort for ecologically friendly operation, especially by dealing with waste or supporting local resources. Regarding employees, it was found that the vast majority represent a certain disadvantaged group on the labor market and their jobs were created as a reaction to the local lack of jobs in the more remote parts of the Czech Republic, but other conditions are individual for every enterprise, based on type of activities, enterprise is fulfilling.
Klíčová slova: Environmental social enterprise; social enterprise; sustainability
Název práce: Environmentální sociální podniky – případová studie
Autor(ka) práce: Marchynová, Lucia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Dohnalová, Marie
Oponenti práce: Legnerová, Kateřina
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Environmentální sociální podniky jsou poměrně novým a specifickým typem sociálního podnikání, který má za úkol řešit jak sociální, tak environmentální problém na lokální úrovni. Cílem této bakalářské práce bylo vyhodnotit environmentální aspekty prostřednictvím uskutečněných rozhovorů s osobami řídícími sociální podnikání a na základě toho vytvořit doporučení pro další environmentální sociální podniky, či potencionální podniky v budoucnosti. Teoretická část byla základem pro tvorbu rozhovorů v praktické části, která probíhala na základě analýzy dokumentů a literatury. Bylo zjištěno, že environmentální sociální podniky v České republice nejsou plně uchopeny, protože neprobíhají kontroly environmentálních aspektů podnikání, přesto environmentální podniky dosahují vysoké snahy o ekologicky šetrný provoz, zejména řešením odpadu, či podpory lokálních zdrojů. Z hlediska zaměstnanců bylo zjištěno, že naprostá většina zastupuje určitou znevýhodněnou skupinu na trhu práce a jejich pracovní místa vznikala jako reakce na lokální nedostatek pracovních míst v odlehlejších místech ČR, ale další podmínky se rozlišují podle výkonu činnosti daného podnikání.
Klíčová slova: environmentální sociální podniky; sociální podniky; udržitelnost

Informace o studiu

Studijní program / obor: Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra personalistiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 17. 12. 2022
Datum podání práce: 15. 5. 2023
Datum obhajoby: 31. 5. 2023
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/83182/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: