Analýza faktorů ovlivňující generaci Z při výběru zaměstnavatele

Název práce: Analýza faktorů ovlivňující generaci Z při výběru zaměstnavatele
Autor(ka) práce: Klementová, Tereza
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Motlová, Veronika
Oponenti práce: Říhová, Gabriela
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této bakalářské práce je identifikovat hlavní faktory, které ovlivňují rozhodování generace Z při výběru zaměstnavatele. Sběr dat potřebných pro identifikaci těchto faktorů proběhl kvantitativním dotazníkovým šetřením mezi respondenty narozenými mezi lety 1995 a 2005 a data získaná primárním výzkumem jsou konfrontována s teoretickými východisky. V teoretické části je definován trh práce v České republice, jednotlivé generace, které na něm figurují, a nástroje, kterými se zaměstnavatelé snaží zvýšit svou atraktivitu a zaujmout potenciální uchazeče o zaměstnání. V praktické části je představeno a diskutováno kvantitativní dotazníkové šetření, které bylo realizováno mezi zástupci generace Z. Dotazník zkoumal faktory, na jejichž základě se respondenti rozhodují při volbě zaměstnavatele, jako například finanční odměna, work-life balance či CSR, a sledoval, jakou váhu jim přikládají. Výsledky práce mohou být přínosné pro zaměstnavatele, kteří nábor cílí na generaci právě nastupující na pracovní trh, a dále i všem ostatním, kteří se zajímají o zlepšení a zefektivnění náboru.
Klíčová slova: trh práce; nábor; generace; generace Z; rozhodovací faktory; zaměstnanecké benefity; work-life balance
Název práce: Analysis of factors involved in decision-making of generation Z when choosing an employer
Autor(ka) práce: Klementová, Tereza
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Motlová, Veronika
Oponenti práce: Říhová, Gabriela
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor's thesis aims to identify the main factors influencing Generation Z's decision-making process when choosing an employer. Data collection for identifying these factors was carried out through a quantitative questionnaire survey among respondents born between 1995 and 2005, and the primary research data are compared with theoretical foundations. The theoretical part defines the labour market in the Czech Republic, the individual generations represented in it, and the tools employers use to increase their attractiveness and captivate potential job applicants. The practical part discusses the quantitative questionnaire survey conducted among Generation Z representatives. The questionnaire examined factors based on which respondents choose an employer, such as financial reward, work-life balance, or CSR, and it observed the importance they attach to them. The work results may benefit employers targeting their recruitment at the generation just entering the job market and anyone interested in improving and making recruitment more efficient.
Klíčová slova: generation; generation Z; decision-making factors; employee benefits; work-life balance; labour market; recruitment

Informace o studiu

Studijní program / obor: Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra manažerské psychologie a sociologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 11. 2022
Datum podání práce: 15. 5. 2023
Datum obhajoby: 12. 6. 2023
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/83065/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: