Kurzový závazek ČNB v letech 2013-2017 a jeho vliv na vybrané makroekonomické ukazatele

Název práce: Kurzový závazek ČNB v letech 2013-2017 a jeho vliv na vybrané makroekonomické ukazatele
Autor(ka) práce: Vencl, Jiří
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pavelka, Tomáš
Oponenti práce: Sirůček, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Předmětem této diplomové práce je evaluace kurzového závazku z let 2013–2017 a jeho vlivu na vybrané makroekonomické ukazatele, kterými jsou inflace, HDP a zahraniční obchod. Implementace kurzového závazku jako nekonvenčního nástroje měnové politiky budí kontroverze i 6 let po jeho ukončení. Tato diplomová práce si dává za cíl přispět do debaty o kurzovém závazku prostřednictvím makroekonomické analýzy jeho vlivu na reálnou ekonomiku. Výsledky analýzy naznačují pozitivní dopad nekonvenčního nástroje na vývoj inflace, HDP i zahraničního obchodu. Síla tohoto dopadu však byla podstatně redukována ostatními faktory, působícími na sledované makroekonomické ukazatele. Nedílnou součástí práce je také teoretické vymezení měnové politiky, jejích nástrojů a historie měnové politiky ČNB s důrazem na období cílování inflace. V práci je dále obsažen detailní popis zavedení, průběhu a ukončení kurzového závazku.
Klíčová slova: kurzový závazek; Česká národní banka; měnový kurz; devizové intervence
Název práce: Exchange Rate Commitment of the Czech National Bank in 2013–2017 and Its Impact on Selected Macroeconomic Indicators
Autor(ka) práce: Vencl, Jiří
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pavelka, Tomáš
Oponenti práce: Sirůček, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The subject of this master's thesis is the evaluation of the exchange rate commitment from 2013 to 2017 and its impact on selected macroeconomic indicators, namely inflation, GDP, and foreign trade. The implementation of exchange rate commitment as an unconventional monetary policy instrument perpetuates disputes even 6 years after its termination. This thesis aims to contribute to the debate on the exchange rate commitment through a macroeconomic analysis of its influence on the real economy. The analysis results indicate a positive impact of the unconventional monetary tool on the development of inflation, GDP, and foreign trade. However, the strength of this impact has been significantly reduced by other factors affecting the observed macroeconomic indicators. An integral part of the thesis is also the theoretical definition of monetary policy, its instruments, and the history of the Czech National Bank's monetary policy with an emphasis on the inflation targeting period. The thesis further includes a detailed description of the introduction, course, and termination of the exchange rate commitment.
Klíčová slova: exchange rate commitment; exchange rate; foreign exchange interventions; Czech National Bank

Informace o studiu

Studijní program / obor: Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra manažerské ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 28. 10. 2022
Datum podání práce: 15. 5. 2023
Datum obhajoby: 12. 6. 2023
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/82852/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: