Moderní kryptoměny

Název práce: Moderné kryptomeny
Autor(ka) práce: Bajcár, Andrej
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Brada, Jaroslav
Oponenti práce: Blahová, Naděžda
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Ethereum, ako druhá najväčšia kryptomena, vzniklo v roku 2015 s cieľom plniť rovnakú funkciu ako Bitcoin, ale s rozšírením o lepšiu programovateľnosť pre možnosť budovania vlastných decentralizovaných aplikácií. Od tej doby vzniklo viacero kryptomien, ktoré spĺňajú rovnaký účel efektívnejšie a lacnejšie. Táto bakalárska práca sa venuje analýze Etherea a jeho vybraných konkurentov – Cardano, Polkadot a Solana. Cieľom bakalárskej práce je poskytnúť informácie potenciálnym investorom, ktorí premýšľajú o investovaní do kryptomien. Po prečítaní bakalárskej práce by mal byť čitateľ schopný sám vyhodnotiť, ktorá kryptomena by mohla potenciálne nahradiť Ethereum a učiniť tak investičné rozhodnutie. V prvej kapitole sa nachádza vývoj peňazí od bártrového obchodu až po kryptomeny, po čom nasleduje kapitola venovaná Bitcoinu ako najstaršej a najznámejšej kryptomene. V tretej kapitole sa nachádzajú analýzy jednotlivých kryptomien, ktoré sú v štvrtej kapitole porovnané.
Klíčová slova: Analýza; Polkadot; Solana; Cardano; Kryptomeny; Ethereum
Název práce: Moderní kryptoměny
Autor(ka) práce: Bajcár, Andrej
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Brada, Jaroslav
Oponenti práce: Blahová, Naděžda
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Ethereum, jako druhá největší kryptoměna, byla vytvořena v roce 2015, aby plnila stejnou funkci jako Bitcoin, ale s rozšířením s lepší programovatelnost pro vytváření vlastních decentralizovaných aplikací. Od té doby se objevilo několik kryptoměn, které plní stejný účel efektivněji a levněji. Tato bakalářská práce je věnována analýze Etherea a jeho vybraných konkurentů – Cardano, Polkadot a Solana. Cílem bakalářské práce je poskytnout informace potenciálním investorům, kteří uvažují o investování do kryptoměn. Po přečtení bakalářské práce by měl být čtenář schopen sám zhodnotit, která kryptoměna by mohla potenciálně nahradit Ethereum, a učinit tak investiční rozhodnutí. První kapitola se zabývá vývojem peněz od barterového obchodu až ke kryptoměnám, po čem následuje kapitola věnovaná Bitcoinu jako nejstarší a nejznámější kryptoměně. Třetí kapitola obsahuje analýzy jednotlivých kryptoměn, které jsou porovnávány ve čtvrté kapitole.
Klíčová slova: Ethereum; Polkadot; Solana; Analýza; Cardano; Kryptoměny
Název práce: Modern cryptocurrencies
Autor(ka) práce: Bajcár, Andrej
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Brada, Jaroslav
Oponenti práce: Blahová, Naděžda
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Ethereum, as the second-largest cryptocurrency, was created in 2015 to perform the same function as Bitcoin, but with the expansion of better programmability to build your own decentralized applications. Since then, several cryptocurrencies have emerged that fulfill the same purpose more efficiently and cheaply. The aim of the bachelor thesis is to objectively provide information to potential investors who are thinking about investing in cryptocurrencies. After reading the bachelor thesis, the reader should be able to evaluate for himself which cryptocurrency could potentially replace Ethereum and thus make an investment decision. The first chapter covers the evolution of money from barter trading to cryptocurrencies, followed by a chapter dedicated to Bitcoin as the oldest and most well-known cryptocurrency. The third chapter contains analyses of individual cryptocurrencies, which are compared in chapter four.
Klíčová slova: Cryptocurrency; Analysis; Ethereum; Cardano; Polkadot; Solana

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 12. 9. 2021
Datum podání práce: 23. 5. 2023
Datum obhajoby: 14. 6. 2023
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/77702/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: