Makroekonomické dopady devízových intervencií ČNB

Název práce: Makroekonomické dopady devízových intervencií ČNB
Autor(ka) práce: Kubisová, Kristína
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Mandel, Martin
Oponenti práce: Tran, Van Quang
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa zaoberá problematikou devízových intervencií. Jej cieľom je zhodnotiť makroekonomické dopady devízových intervencií v Českej republike. V teoretickej časti je detailne rozobraná taktika, hlavné a operatívne ciele intervencií ako aj ich význam pre systémy menových kurzov a názory na ich účinnosť. Táto časť sa opiera o súčasnú literatúru a empirické poznatky z rôznych krajín. Ako ďalšia nadväzuje kapitola o histórií devízových intervencií Českej národnej banky od roku 1997 až po súčasnosť. Pri analýze intervencií boli informácie čerpané predovšetkým z výročných správ. Praktická časť je zameraná na analýzu makroekonomických dopadov, na ktorú bol zvolený VAR model, ktorý skúma dopad intervencií na menovú bázu, infláciu a úrokovú sadzbu v období 2000-2022. Model je postavený na predpoklade funkčnosti monetárneho transmisného kanálu v Českej republike, na základe ktorého boli jednotlivé premenné modelu vybrané. Časové rady boli prebrané z databázy ARAD, ČSÚ a ČNB. Aby bol model dostatočne robustný, pracuje s časovými radami s mesačnou frekvenciou. Dáta boli pomocou úpravy na bázické a reťazové indexy upravené na relatívne zmeny medzi obdobiami. Nosnou časťou bakalárskej práce budú výsledky impulse-response funkcií, na základe ktorých budú vyhodnotené makroekonomické dopady devízových intervencií ČNB.
Klíčová slova: centrálna banka; VAR model; devízové intervencie; menový kurz; impulse-response funkcia
Název práce: Makroekonomické dopady devízových intervencií ČNB
Autor(ka) práce: Kubisová, Kristína
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Mandel, Martin
Oponenti práce: Tran, Van Quang
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá problematikou devizových intervencí. Jejím cílem je zhodnotit makroekonomické dopady devizových intervencí v České republice. V teoretické části je detailně rozebrána taktika, hlavní a operativní cíle intervencí i jejich význam pro systémy měnových kurzů a názory na jejich účinnost. Tato část se opírá o současnou literaturu a empirické poznatky z různých zemí. Jako další navazuje kapitola o historii devizových intervencí České národní banky od roku 1997 až po současnost. Při analýze intervencí byly informace čerpány především z výročních zpráv. Praktická část je zaměřena na analýzu makroekonomických dopadů, na kterou byl zvolen VAR model, který zkoumá dopad intervencí na měnovou bázi, inflaci a úrokovou sazbu v období 2000-2022. Model je postaven na předpokladu funkčnosti monetárního transmisního kanálu v České republice, na jehož základě byly jednotlivé proměnné modelu vybrány. Časové řady byly přebrány z databáze ARAD, ČSÚ a ČNB. Aby byl model dostatečně robustní, pracuje s časovými řadami s měsíční frekvencí. Data byla pomocí úpravy na bazické a řetězové indexy upravena na relativní změny mezi obdobími. Nosnou částí bakalářské práce budou výsledky impulse-response funkcí, na jejichž základě budou vyhodnoceny makroekonomické dopady devizových intervencí ČNB.
Klíčová slova: devizové intervence; impulse-response funkce; VAR model; centrální banka; měnový kurz
Název práce: The Macroeconomic Impacts of Foreign Exchange Interventions of CNB
Autor(ka) práce: Kubisová, Kristína
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Mandel, Martin
Oponenti práce: Tran, Van Quang
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The bachelor thesis analyses the problematics of foreign exchange interventions. The aim of the thesis is to evaluate macroeconomic impacts of foreign exchange interventions in the Czech Republic. The theoretical part of the thesis detailly describes tactics, main and operative goals of interventions, as well as the significance of interventions for various monetary systems along with the opinion of economists on foreign exchange interventions. Furthermore, the next chapter is concerned with the history of interventions in the Czech Republic during the period 1997 to nowadays. Annual reports have been used to analyse the interventions of the Czech central bank. The practical part focuses on the analysis of macroeconomic impacts of CNB and accordingly the VAR model has been built to analyse the impact on the money supply, inflation, and interest rate. The model is built on the assumption that the monetary transmission canal is significant in the Czech Republic and the variables had been chosen in accordance with that. The time series have been downloaded from the databases of ARAD, CSU and CNB. To ensure a robust model the data in the model have a monthly frequency. Data of time series were converted into relative changes using base and chain indices. The importance of the VAR model lies in the impulse-response functions, based on which the macroeconomic impacts of the CNB's foreign exchange interventions will be evaluated.
Klíčová slova: VAR model; central bank; exchange rate; impulse-response function; foreign exchange interventions

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 11. 2022
Datum podání práce: 29. 5. 2023
Datum obhajoby: 14. 6. 2023
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/82939/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: