Vplyv cestovného ruchu na životné prostredie

Název práce: Vplyv cestovného ruchu na životné prostredie
Autor(ka) práce: Kováčová, Sofia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vaníček, Jiří
Oponenti práce: Bejdáková, Blanka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto bakalárskej práce je poukázať na problematiku veľkého vplyvu cestovného ruchu na životné prostredie v rôznych kútoch sveta, mojim cieľom je tiež uviesť príklady, ako sa s konkrétnymi problémami vyrovnávajú jednotlivé krajiny. Téma ochrany životného prostredia sa posledné roky dostáva do popredia, pretože má priamy vplyv na existenciu ľudstva ako takú. Už dnes je zrejmé, že nešetrným správaním sa k prírode došlo k nezvratným zmenám na našej planéte a v atmosfére, ktoré môžu byť fatálne, ak nezmeníme náš prístup. „V tejto uponáhľanej dobe akoby ľudia nemali čas na hlbšie zamyslenie, častokrát sú sebeckí a konzumní a nezamýšľajú sa nad tým, že ich konanie môže priamo ovplyvniť už generáciu ich detí." Táto veta by bola mojou otázkou bakalárskej práce, ktorú by som po detailnom preštudovaní, analýze problematiky a využití metód ako: dotazníkové šetrenie (pre získanie informácií a spätnej väzby priamo od miestnych a domácich turistov na Slovensku) a hĺbkové rozhovory (s cudzincami žijúcimi v rôznych krajinách, aby som tak spoznala ich pohľad a názor na danú problematiku) bola schopná objektívne zhodnotiť a vyvrátiť, alebo naopak potvrdiť túto hypotézu.
Klíčová slova: Udržateľný cestovný ruch; Over-turizmus; Životné prostredie
Název práce: Impacts of tourism on the environment
Autor(ka) práce: Kováčová, Sofia
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Vaníček, Jiří
Oponenti práce: Bejdáková, Blanka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this bachelor thesis is to highlight the issue of the great impact of tourism on the environment in different parts of the world, my aim is also to give examples of how different countries deal with specific problems. The topic of environmental protection has come to the fore in recent years because it has a direct impact on the existence of humanity as a whole. It is already evident that, by being unfriendly to nature, irreversible changes have been made to our planet and the atmosphere, which could be fatal if we do not change our attitude. "In these hectic times, it is as if people have no time for deeper reflection, are often selfish and consumerist, and do not think about the fact that their actions may already directly affect their children's generation." This sentence would be my bachelor's thesis question, which after a detailed study, analysis of the issue and the use of methods such as: survey (to get information and feedback directly from local and domestic tourists in Slovakia) and in-depth interviews (with foreigners living in different countries to get to know their perspective and opinion on the issue) I would be able to objectively evaluate and refute or, on the contrary, to confirm this hypothesis.
Klíčová slova: Sustainable tourism; Overtourism; Environment
Název práce: Vplyv cestovného ruchu na životné prostredie
Autor(ka) práce: Kováčová, Sofia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vaníček, Jiří
Oponenti práce: Bejdáková, Blanka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této bakalářské práce je poukázat na problematiku velkého vlivu cestovního ruchu na životní prostředí v různých částech světa, mým cílem je také uvést příklady, jak se jednotlivé země vypořádávají s konkrétními problémy. Téma ochrany životního prostředí se v posledních letech dostává do popředí zájmu, protože má přímý vliv na existenci lidstva jako celku. Již nyní je zřejmé, že nešetrným přístupem k přírodě došlo k nevratným změnám na naší planetě a v atmosféře, které by mohly mít fatální následky, pokud nezměníme svůj přístup. "V dnešní uspěchané době jako by lidé neměli čas na hlubší zamyšlení, jsou často sobečtí a konzumní a nepřemýšlejí o tom, že jejich jednání může přímo ovlivnit už generaci jejich dětí." Tato věta by byla otázkou mé bakalářské práce, kterou bych po podrobném prostudování, analýze problematiky a využití metod jako jsou: dotazníkové šetření (za účelem získání informací a zpětné vazby přímo od místních a domácích turistů na Slovensku) a hloubkové rozhovory (s cizinci žijícími v různých zemích za účelem poznání jejich pohledu a názoru na danou problematiku) byla schopna objektivně vyhodnotit a vyvrátit nebo naopak potvrdit tuto hypotézu.
Klíčová slova: životní prostředí; udržitelný cestovní ruch ; nadměrný cestovní ruch

Informace o studiu

Studijní program / obor: Cestovní ruch
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra cestovního ruchu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 8. 6. 2021
Datum podání práce: 30. 6. 2023
Datum obhajoby: 31. 8. 2023
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/77129/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: