Vliv veganwashingu na vnímání značky spotřebitelem
Název práce: | Vliv veganwashingu na vnímání značky spotřebitelem |
---|---|
Autor(ka) práce: | Stamenkovicová, Kristina |
Typ práce: | Diplomová práce |
Vedoucí práce: | Gunina, Daria |
Oponenti práce: | Kincl, Tomáš |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | Tato studie se zabývá vlivem veganwashingu na vnímání značky spotřebitelem. Výzkum je proveden pomocí online experimentu, který zkoumá vztah veganwashingu na reputaci, CSR image a důvěru ve značku spotřebitelem, a jak tento vztah ovlivňuje moderátor jako známost značky. Základem výzkumu je hloubková literární rešerše akademických článků týkajících se této problematiky. Pro účely tohoto výzkumu je získán vzorek 120 respondentů, a to z generace mileniálů. Výsledky regresní analýzy ukazují, že veganwashing má velký vliv na vnímání značky spotřebitelem, kdy však moderátor známost značky neměla signifikantní vliv. V práci je využita teorie plánovaného chování – snížení konzumace masa jako kovariáta. Práce je přínosná zejména pro lidi zabývající se marketingovou komunikací zaměřenou na Corporate Social Responsibility. |
Klíčová slova: | Veganwashing ; Reputace značky; CSR image; Důvěra ve značku; Známost značky |
Název práce: | The impact of veganwashing on consumer perception of a brand |
---|---|
Autor(ka) práce: | Stamenkovicová, Kristina |
Typ práce: | Diploma thesis |
Vedoucí práce: | Gunina, Daria |
Oponenti práce: | Kincl, Tomáš |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | This study examines the impact of veganwashing on consumer perceptions of a brand. The research is conducted using an online experiment that examines the relationship of veganwashing on brand reputation, CSR image and brand trust, and how this relationship affects the moderator as brand awareness. The research is based on an in-depth literature review of academic articles on the subject. For the purpose of this research, a sample of 120 respondents from the generation of millennials is obtained. The results of the regression analysis shows that veganwashing has a strong influence on consumers' brand perception, while the moderator brand awareness does not have a significant effect. This study uses the Theory of planned behavior - attitude towards meat reduction as a covariate. This study is particularly useful for those involved in marketing communications with a focus on corporate social responsibility. |
Klíčová slova: | Veganwashing ; Brand Reputation; CSR image; Brand Trust; Brand awareness |
Informace o studiu
Studijní program / obor: | Management |
---|---|
Typ studijního programu: | Magisterský studijní program |
Přidělovaná hodnost: | Ing. |
Instituce přidělující hodnost: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Fakulta: | Fakulta managementu |
Katedra: | Katedra managementu |
Informace o odevzdání a obhajobě
Datum zadání práce: | 2. 8. 2021 |
---|---|
Datum podání práce: | 6. 7. 2023 |
Datum obhajoby: | 24. 8. 2023 |
Identifikátor v systému InSIS: | https://insis.vse.cz/zp/77459/podrobnosti |