Aký má výkon hráča na majstrovstvách sveta vo futbale vlpyv na jeho hodnotu na prestupovom trhu?

Název práce: Aký má výkon hráča na majstrovstvách sveta vo futbale vplyv na jeho hodnotu na prestupovom trhu?
Autor(ka) práce: Richtárik, Viliam
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kotrba, Vojtěch
Oponenti práce: Čihák, Jakub
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto bakalárskej práce je analýza vplyvu výkonov hráčov na majstrovstvách sveta vo futbale. Práca analyzuje konkrétne majstrovstvá sveta vo futbale v Katare 2022. V práci je demonštrovaný vplyv výkonov a výsledkov hráčov na šampionáte v Katare. Práve na majstrovstvách sveta sa chcú hráči prezentovať čo najlepšími výsledkami, nakoľko ide o najprestížnejší a najsledovanejší futbalový turnaj. Štatistiky, ktorými sa práca zaoberá sú góly, asistencie, počet odohraných minút, žlté a červené karty, umiestnenie na šampionáte a taktiež aj post, na ktorom hráč hráva. Práca tieto štatistiky analyzuje, a na základe výsledkov určuje, či tieto štatistiky majú vplyv na trhovú hodnotu hráča po majstrovstvách sveta. V práci sú hráči rozdelený na jednotlivé posty. Práca teda skúma aj zmenu trhovej hodnoty obrancov, stredopoliarov a útočníkov. Modely analýzy boli vytvorené metódou najmenších štvorcov. Z výsledkov práce je možné usúdiť, že výkony hráčov na majstrovstvách sveta ovplyvňujú ich trhovú hodnotu v nasledujúcom prestupovom období.
Klíčová slova: výkony hráčov; trhová hodnota; Majstrovstvá sveta vo futbale
Název práce: How does a player's performance at the World Cup affect his value in the transfer market?
Autor(ka) práce: Richtárik, Viliam
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Kotrba, Vojtěch
Oponenti práce: Čihák, Jakub
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The goal of this bachelor's thesis is to analyze the impact of players' performances at the World Cup in football. The work specifically analyzes the World Cup in Qatar 2022. The work demonstrates the influence of the players' performances and results at the championship in Qatar. It is at the World Cup that the players want to present themselves with the best possible results, as it is the most prestigious and most watched football tournament. The statistics that the work deals with are goals, assists, number of minutes played, yellow and red cards, position in the championship and also the position the player plays. The work analyzes these statistics and, based on the results, determines whether these statistics have an impact on the player's market value after the World Cup. At work, players are divided into individual positions. The work also examines the change in the market value of defenders, midfielders and forwards. Analysis models were created using the method of least squares. From the results of the work, it can be concluded that the performances of players at the World Cup affect their market value in the following transfer period.
Klíčová slova: Football World Cup; players' performances; market value
Název práce: Aký má výkon hráča na majstrovstvách sveta vo futbale vlpyv na jeho hodnotu na prestupovom trhu?
Autor(ka) práce: Richtárik, Viliam
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kotrba, Vojtěch
Oponenti práce: Čihák, Jakub
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této bakalářské práce je analyzovat vliv výkonů hráčů na mistrovství světa. Práce analyzuje konkrétní mistrovství světa ve fotbale v Kataru v roce 2022. Práce demonstruje vliv výkonů a výsledků hráčů na mistrovství světa v Kataru. Právě na mistrovství světa chtějí hráči předvést co nejlepší výkon, protože se jedná o nejprestižnější a nejsledovanější fotbalový turnaj. Statistické údaje, kterými se práce zabývá, jsou góly, asistence, odehrané minuty, žluté a červené karty, umístění na šampionátu a také pozice, na které hráč hraje. Práce tyto statistiky analyzuje a na základě výsledků určuje, zda mají tyto statistiky vliv na tržní hodnotu hráče po skončení mistrovství světa. V práci jsou hráči rozděleni na různé pozice. Práce tedy zkoumá i změnu tržní hodnoty obránců, záložníků a útočníků. Modely analýzy byly sestaveny pomocí metody nejmenších čtverců. Z výsledků práce vyplývá, že výkonnost hráčů na mistrovství světa ovlivňuje jejich tržní hodnotu v následujícím přestupovém období.
Klíčová slova: Mistrovství světa ve fotbale; výkony hráčů; tržní hodnota

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 29. 5. 2023
Datum podání práce: 15. 8. 2023
Datum obhajoby: 7. 9. 2023
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/84661/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: