Transformace modelů životních cyklů objektů do relační databáze

Název práce: Transformácia diagramov životných cyklov objektov do relačnej databázy
Autor(ka) práce: Mečiar, Samuel
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Řepa, Václav
Oponenti práce: Svatoš, Oleg
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá problematikou transformácie diagramov životných cyklov do na relačnú databázu. Práca sa na začiatku zaoberá základnými definíciami a náležitosťami diagramov životných cyklov a relačných databáz. Popisuje ako obe súvisia s kauzalitou a prečo je potrebné sa zaoberať takouto transformáciou. Cieľom tejto práce je vypracovať systematický postup primárne zameraný na transformáciu diagramov životného cyklu do relačnej databázy. Predpokladá sa, že tento proces zachová výhody spojené s vizuálnym znázornením životných cyklov aj so štruktúrovanou povahou relačných databáz. Nápady sú otestované na konkrétnych prípadoch diagramov životných cyklov z reálneho prostredia aj pomocou fiktívneho prípadu. Výsledkom je všeobecná postupnosť krokov, ktorá zabezpečí transformáciu a vytvorí tým jednoduchší preklad informácii z modelu systému do jeho konkrétnej implementácie.
Klíčová slova: životný cyklus; postup; MMABP; diagram; relačná databáza
Název práce: Transformation of life-cycle diagrams into relational database
Autor(ka) práce: Mečiar, Samuel
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Řepa, Václav
Oponenti práce: Svatoš, Oleg
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The thesis deals with the problem of transforming lifecycle diagrams into a relational database. The thesis starts with the basic definitions and requisites of life cycle diagrams and relational databases. It describes how both are related to causality and why it is necessary to deal with such a transformation. The goal of this paper is to develop a systematic procedure primarily focused on the transformation of lifecycle diagrams into relational databases. This process is expected to preserve the advantages associated with both the visual representation of life cycles and the structured nature of relational databases. The ideas are tested on specific examples of lifecycle diagrams from both real-world environments and using a fictitious case. The result is a general sequence of steps that will provide a transformation and thus create an easier translation of information from the system model to its concrete implementation.
Klíčová slova: relational database; diagram; life-cycle; method; MMABP
Název práce: Transformace modelů životních cyklů objektů do relační databáze
Autor(ka) práce: Mečiar, Samuel
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Řepa, Václav
Oponenti práce: Svatoš, Oleg
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce se zabývá problémem transformace diagramů životního cyklu do relační databáze. Práce začíná základními definicemi a náležitostmi diagramů životního cyklu a relačních databází. Popisuje, jak obojí souvisí s kauzalitou a proč je nutné se takovou transformací zabývat. Cílem práce je vytvořit systematický postup zaměřený především na transformaci diagramů životního cyklu do relačních databází. Tento postup by měl zachovat výhody spojené jak s vizuální reprezentací životních cyklů, tak se strukturovanou povahou relačních databází. Myšlenky jsou testovány na konkrétních příkladech diagramů životních cyklů jak z reálného prostředí, tak s využitím fiktivního případu. Výsledkem je obecná posloupnost kroků, která zajistí transformaci a vytvoří tak snazší převod informací z modelu systému do jeho konkrétní implementace.
Klíčová slova: životní cyklus; posloupnost; relační databáze; diagram; MMABP

Informace o studiu

Studijní program / obor: Informační systémy a technologie/Business analýza
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 11. 2022
Datum podání práce: 3. 12. 2023
Datum obhajoby: 2023

Soubory ke stažení

Soubory budou k dispozici až po obhajobě práce.

    Poslední aktualizace: