Refactoring aplikace pomocí RPC Internet Communications Engine

Název práce: Refactoring aplikácie pomocou RPC Internet Communications Engine
Autor(ka) práce: Göblová, Sára
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Bruckner, Tomáš
Oponenti práce: Talpa, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
S nástupom vysokofrekvenčného obchodovania finančné aplikácie potrebujú optimalizované integračné rámce ako Ice RPC pre nízku latenciu a vysokú priepustnosť. Táto práca skúma prechod aplikácie na obchodovanie s exotickými opciami z rozhrania REST API na Ice RPC pri zachovaní funkcionality a zlepšení výkonu. Exotické opcie majú zložité oceňovanie vyžadujúce pokročilú analytiku. Existujúca aplikácia využíva REST API pre konektivitu. Avšak REST má obmedzenia v efektivite v porovnaní s RPC optimalizovaným pre distribuované prostredia. Cieľom je postupne refaktorizovať aplikáciu pre použitie Ice RPC a kvantitatívne validovať zlepšený výkon. Kľúčovou výskumnou otázkou je, ako adoptovať Ice RPC s minimálnym narušením pomocou modulárneho návrhu a vzorov adaptérov. Metodika pozostáva z analýzy existujúcej architektúry, navrhnutia potrebných zmien, iteratívnej implementácie a dôkladného testovania. Vykonávajú sa merania výkonu na metrikách ako latencia, priepustnosť a súbežnosť. Zistenia potvrdzujú merateľné zlepšenia pri prechode na binárny protokol Ice RPC v porovnaní s textovým protokolom REST. Latencia sa znížila 5-8x a veľkosti správ klesli 3x. Súbežnosť a škálovateľnosť sa zvýšili vďaka správe vlákien a pripojení v Ice. Okrem toho práca dokumentuje bežné problémy adopcie Ice RPC a riešenia na základe poznatkov z implementácie. Výsledky poskytujú pohľad na vhodné prípady použitia a osvedčené postupy prechodu distribuovaných systémov na moderné RPC architektúry.
Klíčová slova: RPC; ZeroC Ice; exotické opcie
Název práce: Refactoring aplikace pomocí RPC Internet Communications Engine
Autor(ka) práce: Göblová, Sára
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Bruckner, Tomáš
Oponenti práce: Talpa, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
S příchodem vysokofrekvenčního obchodování finanční aplikace potřebují optimalizované integrační frameworky, jako je Ice RPC, pro nízkou latenci a vysokou propustnost. Tato práce zkoumá přechod aplikace na obchodování s exotickými opcemi z REST API na Ice RPC při zachování funkčnosti a zlepšení výkonu. Exotické opce mají složité oceňování vyžadující pokročilou analýzu. Existující aplikace využívá REST API pro konektivitu. Avšak REST má omezení v efektivitě ve srovnání s RPC optimalizovaným pro distribuovaná prostředí. Cílem je postupně refaktorizovat aplikaci pro použití Ice RPC a kvantitativně validovat zlepšený výkon. Klíčovou výzkumnou otázkou je, jak adoptovat Ice RPC s minimálním narušením pomocí modulárního návrhu a vzorů adaptérů. Metodika spočívá v analýze stávající architektury, návrhu potřebných změn, iterativního implementace a důkladného testování. Provádí se měření výkonu na metrikách jako latence, propustnost a souběžnost. Závěry potvrzují měřitelné zlepšení při přechodu na binární protokol Ice RPC ve srovnání s textovým protokolem REST. Latence se snížila 5-8x a velikosti zpráv klesly 3x. Souběžnost a škálovatelnost se zvýšily díky správě vláken a připojení v Ice. Kromě toho práce dokumentuje běžné problémy adopce Ice RPC a řešení na základě poznatků z implementace. Výsledky poskytují pohled na vhodné případy použití a osvědčené postupy přechodu distribuovaných systémů na moderní RPC architektury.
Klíčová slova: exotické opce; RPC; ZeroC Ice
Název práce: Refactoring of an application with the RPC Internet Communications Engine
Autor(ka) práce: Göblová, Sára
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Bruckner, Tomáš
Oponenti práce: Talpa, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
With the emergence of high frequency trading, financial applications need optimized integration frameworks like Ice RPC for low latency and high throughput. This thesis examines transitioning an exotic options trading application from REST API to Ice RPC while preserving functionality and improving performance. Exotic options have complex valuations requiring advanced analytics. The existing application uses REST APIs for connectivity. However, REST has limitations in efficiency compared to RPC optimized for distributed environments. The goal is to incrementally refactor the application to use Ice RPC and quantitatively validate improved performance. A key research question is how to adopt Ice RPC with minimal disruption through modular design and adapter patterns. The methodology comprises analyzing the legacy architecture, designing required changes, iterative implementation and thorough testing. Performance benchmarks are conducted on metrics like latency, throughput and concurrency. The findings confirm measurable improvements from switching to binary Ice RPC protocol compared to REST text protocol. Latency reduced by 5-8x and messages sizes decreased 3x. Concurrency and scalability increased due to Ice's thread pooling and connection management. Additionally, the thesis documents common adoption issues with Ice RPC and solutions based on lessons learned during implementation. The results provide insights into suitable use cases and best practices for transitioning distributed systems to modern RPC architectures.
Klíčová slova: RPC; ZeroC Ice; exotic options

Informace o studiu

Studijní program / obor: Informační systémy a technologie/Vývoj informačních systémů
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 13. 3. 2022
Datum podání práce: 4. 12. 2023
Datum obhajoby: 2024

Soubory ke stažení

Soubory budou k dispozici až po obhajobě práce.

    Poslední aktualizace: