Kognitívna veda ako nástroj tvorby UX dizajnu

Název práce: Kognitívna veda ako nástroj tvorby UX dizajnu
Autor(ka) práce: Moreova, Barbara
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Vacura, Miroslav
Oponenti práce: Sigmund, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca sa zaoberá integráciou kognitívnej vedy do procesu tvorby dizajnu užívateľskej skúsenosti (UX). V prvej časti práce je poskytnutý pohľad na kognitívnu vedu, jej hlavné koncepty a dôkladné preskúmanie kognitívnych procesov, ako sú pamäť, rozhodovanie, emócie, vnímanie a jazyk, a ich úloha v UX dizajne. Ďalej sa analyzujú praktické aspekty, vrátane heuristík, kognitívnych biasov a pravidiel, ktoré formujú efektívny UX dizajn. V praktickej časti práce je vykonaná komplexná analýza e-shopu Českých Dráh, ktorá zahŕňa testovanie použiteľnosti formou rozhovorov, Cognitive Walkthrough, triedenie kariet či takzvaný 5 sekundový test. V závere práce sú poskytnuté odporúčania a návrhy pre vylepšenie UX dizajnu založené na získaných poznatkoch a výsledkoch analýzy. Celkovým cieľom tejto práce je poskytnúť prepojenie medzi teoretickými princípmi kognitívnej vedy a ich praktickým uplatnením v oblasti dizajnu užívateľskej skúsenosti, s dôrazom na konkrétny príklad a jeho optimalizáciu.
Klíčová slova: užívateľská skúsenosť; uživateľské rozhranie; kognitívne funkcie; UI; kognitívna veda; UX
Název práce: Cognitive Science as a Tool for UX Design
Autor(ka) práce: Moreova, Barbara
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Vacura, Miroslav
Oponenti práce: Sigmund, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This master's thesis explores the integration of cognitive science into the process of user experience (UX) design. The first part of the thesis provides an overview of cognitive science, its main concepts, and a thorough examination of cognitive processes such as memory, decision-making, emotions, perception, and language, and their role in UX design. Practical aspects are further analyzed, including heuristics, cognitive biases, and rules that shape effective UX design. In the practical section of the thesis, a comprehensive analysis of the České Dráhy e-shop is conducted, involving usability testing through interviews, Cognitive Walkthrough, card sorting, and the 5-second test. In the conclusion of the thesis, recommendations, and suggestions for improving UX design are provided based on the acquired insights and analysis results. The overall goal of this thesis is to establish a connection between the theoretical principles of cognitive science and their practical application in the field of user experience design, with a focus on a specific example and its optimization.
Klíčová slova: UI; user experience; user interface; UX; cognitive science; cognitive functions
Název práce: Kognitívna veda ako nástroj tvorby UX dizajnu
Autor(ka) práce: Moreova, Barbara
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Vacura, Miroslav
Oponenti práce: Sigmund, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá integrací kognitivní vědy do procesu tvorby designu uživatelské zkušenosti (UX). V první části práce je poskytnut pohled na kognitivní vědu, její hlavní koncepty a důkladné zkoumání kognitivních procesů, jako jsou paměť, rozhodování, emoce, vnímání a jazyk, a jejich role v UX designu. Dále jsou analyzovány praktické aspekty, včetně heuristik, kognitivních zkreslení a pravidel, které utvářejí efektivní UX design. V praktické části práce je provedena komplexní analýza e-shopu Českých drah, která zahrnuje testování použitelnosti formou rozhovorů, Cognitive Walkthrough, třídění karet a tzv. 5sekundový test. V závěru práce jsou poskytnuty doporučení a návrhy pro vylepšení UX designu na základě získaných poznatků a výsledků analýzy. Celkovým cílem této práce je poskytnout propojení mezi teoretickými principy kognitivní vědy a jejich praktickým uplatněním v oblasti designu uživatelské zkušenosti, s důrazem na konkrétní příklad a jeho optimalizaci.
Klíčová slova: uživatelské rozhraní; uživatelská zkušenost; kognitivní věda; UX; UI; kognitivní funkce

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kognitivní informatika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 3. 11. 2022
Datum podání práce: 4. 12. 2023
Datum obhajoby: 25. 1. 2024
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/82624/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: