Dopady pandemie Covid-19 na kulturu a její přechod do online prostředí

Název práce: Dopady pandemie Covid-19 na kulturu a její přechod do online prostředí
Autor(ka) práce: Lukůvková, Petra
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Čajka, Radek
Oponenti práce: Sadílek, Tomáš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce poskytuje analýzu dopadů pandemie Covid-19 na českou kulturu, doplněnou o srovnání s vývojem v ostatních evropských zemích. Zaměřuje se především na adaptaci tohoto odvětví na nové podmínky a na přechod kulturního obsahu do online prostředí. Teoretická část se věnuje vymezení kultury, roli a charakteristikám umělce, a zkoumá ekonomický význam kultury a její přínos pro pracovní trh. Zabývá se také přijatými opatřeními a podpůrnými programy pro kulturní průmysl v době pandemie, přechodem kultury do online prostředí a problematikou autorských práv. Výzkumná část práce zahrnuje dotazníkové šetření s veřejností a rozhovory s odborníky a analyzuje vnímání celé situace a reakce na změny. Výsledky jsou porovnávány s teoretickými poznatky a práce završuje doporučeními, která by kulturním a kreativním odvětvím mohla pomoci překonat aktuální výzvy.
Klíčová slova: dopady pandemie Covid-19; kulturní a kreativní sektory; digitalizace kultury; online kultura; kultura
Název práce: Impacts of the Covid-19 pandemic on culture and its transition to the online environment
Autor(ka) práce: Lukůvková, Petra
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Čajka, Radek
Oponenti práce: Sadílek, Tomáš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor thesis analyses the impact of the COVID-19 pandemic on Czech culture, supplemented by a comparison with developments in other European countries. It focuses mainly on adapting the sector to the new conditions and the transition of cultural content to the online environment. The theoretical part applies to the definition of culture, the role and characteristics of the artist, and examines the economic importance of culture and its contribution to the labour market. It also looks at measures taken and support programmes for the cultural industries during the pandemic, culture transition to the online environment and copyright issues. The research part of the thesis includes a questionnaire survey with the public and interviews with experts, analysing the perception of the whole situation and the reactions to the changes. The results are compared with theoretical findings and the thesis concludes with recommendations that could help the cultural and creative sectors to overcome the current challenges.
Klíčová slova: impacts of the Covid-19 pandemic; cultural and creative sectors; online culture; culture; digitization of culture

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 7. 2022
Datum podání práce: 8. 12. 2023
Datum obhajoby: 11. 1. 2024
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/81031/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: