Využití firemní filantropie pro posilování hodnoty značky

Název práce: Využití firemní filantropie pro posilování hodnoty značky
Autor(ka) práce: Herskovič, Tadeáš
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Zamazalová, Marcela
Oponenti práce: Vávra, Oldřich
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce si klade za cíl prozkoumat, jaký vliv mají aktivity firemní filantropie na vnímání hodnoty značek fast food řetězců McDonald ‘s, KFC a Burger King. Zároveň se zkoumá, zda existují rozdíly ve vnímání filantropie těchto značek mezi demograficky rozdílnými skupinami. V teoretické části práce je na základě literární rešerše vytvořen model filantropické značky. Vychází se z předpokladu, že firemní filantropie má pozitivní dopad na vnímání značky. Praktická část práce obsahuje analýzy a komparaci dat, získaných na základě analýzy sekundárních dat z MML-TGI, analýzy vybraných značek a analýzy dotazníkového šetření. Výsledky ukazují, že filantropie má určitý, ale ne hlavní vliv na vnímání hodnoty značek. Zjistilo se, že filantropické aktivity jsou pro většinu spotřebitelů důležité, avšak nejsou rozhodujícím faktorem při výběru fast-food restaurace. Dále bylo zjištěno, že ženy přikládají filantropickým aktivitám větší význam než muži. Naopak, věkové rozdíly ve vnímání firemní filantropie nebyly statisticky významné. Výzkum přinesl důležité poznatky o chování spotřebitelů v rámci rychlého občerstvení a o vlivu společenské odpovědnosti značek na jejich rozhodování. Výsledky výzkumu jsou limitovány tím, že se nevztahují na celou populaci a nelze je zobecnit. Budoucí výzkumy by měly zahrnovat širší spektrum demografických skupin a geografických oblastí, aby poskytly ucelenější pohled na vztah mezi firemní filantropií a vnímáním hodnoty značky
Klíčová slova: Značka; Hodnota značky; Společenská odpovědnost; Filantropie
Název práce: Using corporate philanthropy to strengthen brand value
Autor(ka) práce: Herskovič, Tadeáš
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Zamazalová, Marcela
Oponenti práce: Vávra, Oldřich
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis aims to investigate the impact of corporate philanthropy activities on the perceived brand value of fast food chains McDonald's, KFC and Burger King. It also examines whether there are differences in the perception of philanthropy of these brands among demographically diverse groups. In the theoretical part of the thesis, a philanthropic brand model is developed based on a literature search. The assumption is that corporate philanthropy has a positive impact on brand perception. The practical part of the thesis includes analysis and comparison of the data obtained from the analysis of secondary data from MML-TGI, analysis of selected brands and analysis of the questionnaire survey. The results show that philanthropy has some, but not the main, influence on the perceived value of brands. It is found that philanthropic activities are important to most consumers, but are not the deciding factor in choosing a fast-food restaurant. It was also found that women attach more importance to philanthropic activities than men. Conversely, age differences in perceptions of corporate philanthropy were not statistically significant. The research provided important insights into consumer behaviour within the fast food industry and the influence of brand social responsibility on consumer decision-making. The research results are limited by the fact that they do not apply to the whole population and cannot be generalised. Future research should include a wider range of demographic groups and geographic areas to provide a more comprehensive view of the relationship between corporate philanthropy and perceptions of brand value
Klíčová slova: Philanthropy; Social responsibility; Brand; Brand equity

Informace o studiu

Studijní program / obor: Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra marketingu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 28. 10. 2022
Datum podání práce: 13. 12. 2023
Datum obhajoby: 23. 1. 2024
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/82546/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: