Vnější rovnováha Kazachstánu od roku 2000 do roku 2023

Název práce: External Balance of Kazakhstan from 2000 until 2023
Autor(ka) práce: Chistyakov, Dmitriy
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Bolotov, Ilya
Oponenti práce: Mammadov, Orkhan
Jazyk práce: English
Abstrakt:
The aim of this bachelor's thesis is to assess the state of Kazakhstan's external economic balance for the period from 2000 to 2023. This work provides a theoretical foundation for external balance based on specialized literature. It presents the country's economic profile and the economy's response to certain external economic shocks. It thoroughly examines the state and structure of the main indicators of external balance, such as the balance of payments, international investment position, and external debt. An assessment of the indicators' status according to criteria has been conducted. Based on this assessment, it is concluded that the economy is in a balanced state. In the last part potential risks for the country and forecasts for economic development are provided. The conclusion is drawn that Kazakhstan is a prisoner of its orientation to export of oil and the future economic stability depends on its ability to adapt to changes both domestically and on the global stage.
Klíčová slova: Kazakhstan; External balance; Balance of payments; International investment position; External debt; Current account
Název práce: Vnější rovnováha Kazachstánu od roku 2000 do roku 2023
Autor(ka) práce: Chistyakov, Dmitriy
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Bolotov, Ilya
Oponenti práce: Mammadov, Orkhan
Jazyk práce: English
Abstrakt:
Cílem této bakalářské práce je zhodnotit stav vnějšího ekonomického rovnováhy Kazachstánu v období od roku 2000 do roku 2023. Tato práce poskytuje teoretický základ pro vnější rovnováhu na základě odborné literatury. Představuje ekonomický profil země a reakci ekonomiky na určité vnější ekonomické šoky. Důkladně zkoumá stav a strukturu hlavních ukazatelů vnějšího rovnováhy, jako jsou platební bilance, mezinárodní investiční pozice a zahraniční dluh. Bylo provedeno hodnocení stavu ukazatelů podle kritérií. Na základě tohoto hodnocení je konstatováno, že ekonomika je ve rovnovážném stavu. V poslední části jsou uvedena potenciální rizika pro zemi a prognózy pro ekonomický rozvoj. Je učiněn závěr, že Kazachstán je vězněm své orientace na export ropy a budoucí ekonomická stabilita závisí na jeho schopnosti přizpůsobit se změnám jak doma, tak na globální scéně.
Klíčová slova: Platební bilance; Mezinárodní investiční pozice; Vnější dluh; Vnější rovnováha; Kazachstán; Běžný účet

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 8. 6. 2023
Datum podání práce: 26. 4. 2024
Datum obhajoby: 2024

Soubory ke stažení

Soubory budou k dispozici až po obhajobě práce.

    Poslední aktualizace: