Morálka obchodných korporácií vo svetle sankcií voči Ruskej federácii

Název práce: Morálka obchodných korporácii vo svetle sankcii voči Ruskej federácii
Autor(ka) práce: Kaleta, Matúš
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Trávníčková, Zuzana
Oponenti práce: Zemanová, Štěpánka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Po vypuknutí ruskej invázie na Ukrajine viaceré medzinárodné korporácie ohlásili svoj odchod z ruského trhu. Ohlásenie však nemusí nevyhnutne znamenať ukončenie všetkých obchodných aktivít, či už z hľadiska ich počtu alebo ich úplnosti skončenia. Práca sa zaoberá morálnym postojom obchodných korporácii z 15 krajín v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine a je členená do 5 kapitol. Prvé tri kapitoly sú venované úlohe morálky v medzinárodných vzťahoch, ekonomickým sankciám a medzinárodným obchodným korporáciám. Jadro práce je tvorené výskumom 719 korporácii z 15 krajín, ktoré sú rozdelené do skupín podľa štátov, v ktorom majú svoje hlavné sídlo. Každá obchodná korporácia je ohodnotená celkovým indexom a tak každému štátu na základe morálneho postoja obchodných korporácii prislúcha patričná priemerná hodnota tohto indexu. Nasledujúce dve kapitoly sa zaoberajú vzťahom medzi hodnotou tohto indexu a dodávkami zbraní na Ukrajinu, a hodnotou tohto indexu a počtom zahraničných návštev.
Klíčová slova: dodávky zbraní; sankcie; morálka; medzinárodné vzťahy; zahraničné návštevy; obchodné korporácie
Název práce: The Morality of Business Corporations in the Light of Sanctions Against the Russian Federation
Autor(ka) práce: Kaleta, Matúš
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Trávníčková, Zuzana
Oponenti práce: Zemanová, Štěpánka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
After the outbreak of the Russian invasion in Ukraine, several international corporations announced their withdrawal from the Russian market. However, this announcement does not necessarily mean the termination of all business activities, either in terms of their number or their completeness. The work deals with the moral attitude of business corporations from 15 countries in connection with the Russian invasion in Ukraine and is divided into 5 chapters. The first three chapters are devoted to the role of morality in international relations, economic sanctions and international business corporations. The core of the work consists of research on 719 corporations from 15 countries, which are divided into groups according to the country in which they have their headquarters. Each business corporation is evaluated by an overall index, and thus each country, based on the moral attitude of business corporations, is assigned the appropriate average value of this index. The following two chapters deal with the relationship between the value of this index and the supply of weapons to Ukraine, and the value of this index and the number of foreign visits.
Klíčová slova: morality; international relations; weapon deliveries; business corporations; sanctions; foreign visits
Název práce: Morálka obchodných korporácií vo svetle sankcií voči Ruskej federácii
Autor(ka) práce: Kaleta, Matúš
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Trávníčková, Zuzana
Oponenti práce: Zemanová, Štěpánka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Po vypuknutí ruské invaze na Ukrajině několik mezinárodních korporací ohlásilo svůj odchod z ruského trhu. Ohlášení však nemusí nutně znamenat ukončení všech obchodních aktivit, ať už z hlediska jejich počtu nebo jejich úplnosti skončení. Práce se zabývá morálním postojem obchodních korporací z 15 zemí v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajině a je členěna do 5 kapitol. První tři kapitoly jsou věnovány úloze morálky v mezinárodních vztazích, ekonomickým sankcím a mezinárodním obchodním korporacím. Jádro práce je tvořeno výzkumem 719 korporací z 15 zemí, které jsou rozděleny do skupin podle států, ve kterém mají své hlavní sídlo. Každá obchodní korporace je ohodnocena celkovým indexem a tak každému státu na základě morálního postoje obchodních korporací přísluší patřičná průměrná hodnota tohoto indexu. Následující dvě kapitoly se zabývají vztahem mezi hodnotou tohoto indexu a dodávkami zbraní na Ukrajinu, a hodnotou tohoto indexu a počtem zahraničních návštěv.
Klíčová slova: morálka; obchodní korporace; mezinárodní vztahy; zahraniční návštěvy; dodávky zbraní; sankce

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní studia a diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 17. 2. 2023
Datum podání práce: 26. 4. 2024
Datum obhajoby: 2024

Soubory ke stažení

Soubory budou k dispozici až po obhajobě práce.

    Poslední aktualizace: